Že za ljudi je prevroče, kaj pa za naše hišne ljubljenčke? Nikar ne pozabite nanje!

V dnevih vročinskega vala se za hlajenje domačih živali priporoča naslednje:

Česa ne storiti?

 

Ne sprehajajte psa v opoldanski vročini 

Psi se pri visokih temperaturah težko ohladijo zato so zelo občutljivi za pregrevanje. To je zato, ker se ne morejo potiti. Psi se hladijo s sopihanjem in iztegnjenim jezikom. Najbolj so ogrožene pasme s ploščatimi obrazi, kot so angleški ali francoski buldogi in mopsi, saj imajo kratek gobec, ki dihanje lahko še oteži. Za sprehajanje psa se držite zgodnjih jutranjih ali poznih večernih ur so zapisali na portal24.si

Na vroč ali samo topel dan nikoli ne puščajte psa ali katerekoli živali v avtu , prikolici, zimskem vrtu ali lopi. Biti zaprt v avtu le nekaj minut je lahko za hišnega ljubljenčka usodno.

Hišk ljubljenčkov in kletk za psa ne postavljajte na območje, ki je neposredno izpostavljeno soncu. Kunci in morski prašički se ne potijo in ne sopihajo, da bi uravnali telesno temperaturo in se tako ohladili.

Kaj storiti?

 

Preskus na asfaltu

Preden peljete psa na sprehod, na asfalt za pet sekund položite dlani. Če se vam zdi prevroče, je prevroče tudi za pasje tačke.

 

Poskrbite, da ima vaš ljubljenček primerno senco.

Morskim prašičkom dodatno senco zagotovite tako, da pokrijete vrh žične mreže z vlažnimi brisačami.

Hišnim ljubljenčkom  omogočite stalen dostop do sveže vode.

V njihovo posodo z vodo lahko daste tudi kocke ledu.

Poskrbite za hladen prostor za počitek.

To lahko vključuje vlažne brisače na tleh, na katero gre pes lahko počivat. Mokre brisače pa nikakor ne polagajte na svojega psa, ker mu tako zadržujete vročino.

Uporabite zaščito pred soncem.

Nekaterim pasmam mačk in psov, zlasti tistim s svetlejšim ali tanjšim kožuhom, lahko koristijo tudi kreme za sončenje, zlasti na ušesnih konicah, ki so nagnjene k sončnim opeklinam.

Izogibajte se sončnim kremam s cinkovim oksidom. Če je težko najti izdelke, ki so varni za hišne ljubljenčke, so morda primerni hipoalergeni izdelki ali izdelki za dojenčke. Dobro je, da se o uporabi kreme posvetujete z veterinarjem v smislu, kako pravilno in na pravo mesto nanesti kremo za sončenje.

 

Bodite pozorni na zgodnje znake vročinskega udara

Pri psih to vključuje težko sopihanje, slinjenje, nemir, živo rdeče ali zelo blede dlesni ter pomanjkanje koordinacije. Znaki vročinskega udara pri kuncih vključujejo slinjenje, slinjenje, letargijo, kratko in plitvo dihanje, rdeča in topla ušesa, moker nos in epileptične napade so zapisali na portal24.si

Če sumite na vročinski udar ali katero koli drugo stanje, povezano z vročino, odnesite hišnega ljubljenčka na hladno, dobro prezračeno mesto. Dajte mu piti majhne količine hladne (ne ledeno mrzle) vode, ohladite ga z vodo sobne temperature. Takoj poiščite nasvet svojega veterinarja.

Preverite lope, rastlinjake in poletne grede, preden jih zaprete 

Mačke imajo rade prijetne kotičke, vendar bi se lahko kam ujele. Tako bi se pregrele, dehidrirale in poginile.

Svojo mačko ali psa redno negujte.

Z redno nego odstranimo odmrlo ali odvečno dlako. Dlaka ljubljenčka je tako manj gosta, zato se lažje hladi.

Vir: portal24.si

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Obeta se nam dražji kruh….