Zasluga za začetek izgradnje daljnovoda Cirkovce-Pince gre Janševi vladi

Janez Janša (foto: arhiv Nova24)

Da gre za “zgodovinski projekt za Slovenijo”, je dejal premier Robert Golob ob zaključku gradnje daljnovoda Cirkovce–Pince, projekta 2 x 400-kilovoltnega daljnovoda, vrednega okoli 160 milijonov evrov. Res je, gre za zgodovinski projekt, za katerega bi si Golob najraje pripisal vse zasluge, ob tem pa pozablja na dejstvo, da je s tem “zgodovinskim projektom” začel prav Janez Janša. Golobovo proslavljanje je torej danes možno po zaslugi Janeza Janše.

Otvoritev omenjenega zgodovinskega projekta je bila namreč leta 2020, ko je ob tem potekalo slavje, na katerem je imel takratni predsednik vlade Janez Janša tudi nagovor. Takrat je pojasnil, za kako pomemben projekt gre, za katerega ima zasluga Janševa vlada. Danes pa je ob zaključku Robert Golob, ki je moral pravzaprav “le pritisniti na gumb” govoril o tem, kako je sanjal o tem dnevu kot najstnik. Tako je, sanje mu je očitno uresničil nihče drug kot Janez Janša so zapisali na nova24tv.si

Načrtovani električni daljnovod dvakrat po 400 kV Cirkovce–Pince, ki predstavlja del povezave Slovenija–Madžarska–Hrvaška, je bila ena izmed glavnih prioritet Janševe vlade v razvoju slovenske energetske infrastrukture. Daljnovod vzpostavlja prvo meddržavno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske, povečuje zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije, prenosnega omrežja in uvozne prenosne zmogljivosti ter ob nepredvidenih dogodkih ali obratovalnih težavah izboljšuje zanesljivost napajanja odjema v Sloveniji. Ob zaključku gradnje se je Golob medijem nasmihal in poudarjal pomembnost plinovoda, pozabil pa je omeniti, kdo je zares zaslužen, da je projekt danes zaključen. Temu se je posmehnil tudi Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal: “Vse zasluge sedanje Vlade RS”.

Če ne bi imeli velike skrbi zaradi covida, bi bil današnji dan in sploh ta teden v Sloveniji tudi v razvojnem smislu tako sončen kot današnje vreme. Jutri bomo po dolgih letih in pripravah končno zasadili prvo lopato na tretji razvojni osi in danes se začenja izgradnja tega daljnovoda, katerega umeščanje v prostor in nasploh v sistem je trajalo 20 let,” je ob otvoritvi pričetka gradnje daljnovoda Cirkovce–Pince leta 2020 dejal premier Janez Janša.

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil otvoritve začetka izgradnje daljnovoda 2 x 400 kV Cirkovce–Pince(foto: Vlada RS).

Janša je takrat poudaril, da je daljnovod izjemnega pomena in da, čeprav električno energijo jemljemo kot nekaj samoumevnega, je električna energija tudi v 21. stoletju ključen označevalec in omogočevalec civilizacije. “Zdravje začnemo ceniti takrat, ko zbolimo, in kaj pomeni električna energija, se običajno zavemo, ko je ni. Na srečo za razliko od časov naše mladosti redukcij praktično ne poznamo več, kljub temu pa je za to, da bo oskrba z električno energijo nekaj trajnega in dejansko samo po sebi umevnega tudi v kritičnih situacijah in bolj izjemnih časih, še vedno ena od prioritet. Če si želimo zamisliti železno dobo, si predstavljajmo, da nimamo električne energije in bomo tam,” je takrat povedal so zapisali na nova24tv.si
Vir: nova24tv.si

Preberite še:

Levičarji zopet zavajali, ljudi pa označili za “zlo”

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Ravno obratno kot so obljubljali pred referendumom: leva koalicija takoj začela s politizacijo RTV

Slovenski levi evroposlanci med redkimi, ki niso podprli resolucije o proglasitvi Rusije za podpornico terorizma

TS