Vremenoslovci opozarjajo

Po napovedih Agencije RS za okolje bo jugozahodni veter najmočneje pihal v ponedeljek čez dan. Težave je povzročal že ponoči. Najmočnejši sunki bodo v vzhodni in severovzhodni Sloveniji, kjer so verjetni vetrolomi večjih razsežnosti.

Na karti so označena območja, kjer je verjetnost vetroloma največja. Vir: neurje.si
Sunki jugozahodnika bodo v ponedeljek dopoldan in čez dan v severovzhodni Sloveniji dosegali hitrosti med 70 in 100 km/h. Veter bo najmočnejši po gričih Slovenskih Goric in Haloz. Tam lahko sunki, na izpostavljenih mestih, presežejo hitrost 100 km/h.

Še močneje bo pihalo v višje ležečih predelih severne in vzhodne Slovenije ter po vrhovih Notranjske. Po vrhovih Pohorja lahko močan jugozahodnik v sunkih preseže hitrost 140 km/h. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji. Lokalno bodo na izpostavljenih mestih sunki dosegali hitrost med 50 in 70 km/h, v višje ležečih krajih med 70 in 90 km/h.

Nevarnost obsežnejšega vetroloma, Arso izdal oranžno opozorilo

Predvsem v severovzhodni Sloveniji, kjer bo jugozahodnik najmočnejši, obstaja nevarnost vetroloma, ki bo lahko v nekaterih krajih tudi obsežnejši. Močan veter bo ponekod podiral drevesa, lomil veje, odkrival strehe in premetaval vse kar ni dobro pritrjeno, opozarjajo na Arso. Možne so motnje v oskrbi z električno energijo. V času najmočnejšega vetra odsvetujejo gibanje na prostem, predvsem v bližini stavb, dreves in drugih vetru izpostavljenih objektih.

Vir: neurje.si

Razmere naj bi se v ponedeljek zvečer postopno umirile, ko naj bi za krajši čas deževalo v večjem delu Slovenije, veter pa bo oslabel in marsikje ponehal.

V torek lahko pričakujemo veliko sonca, občasno pa tudi nekaj oblačnosti. Temperature bodo za ta čas zelo visoke. Že zjutraj bo marsikje krepko nad ničlo, čez dan pa se bo ogrelo do 13, v najtoplejših krajih vzhodne Slovenije tudi nad 15 stopinj Celzija. V sredo nas bo prešla hladna fronta, ki nam bo poleg padavin prinesla tudi nekoliko nižje temperature.

Vir: ARSO, neurje.si