Višje pokojnine in solidarnostni dodatki

Danes so poslanke in poslanci potrdili višje zneske pokojnin.

Izredna uskladitev pokojnin bo v višini 1 odstotka za upokojene osebe po letu 2012, za 1,7 odstotka bo uskladitev za upokojence upokojene v letu 2011 in v višini 3,5 odstotka za osebe upokojene do vključno leta 2010.

Izplačilo solidarnostnega dodatka upokojencem, ki ga predvideva deseti protikoronski zakon (PKP10), bo izvedeno jutri, 14. januarja 2022. Pri določitvi višine solidarnostnega dodatka za upokojence se upošteva višina pokojnine oziroma nadomestila, ki ga uživalec prejme v mesecu decembru 2021:

  • za tiste, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini do 523,00 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 300,00 evrov,
  • za tiste, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini med 523,01 in 628,00 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 230,00 evrov ter
  • za tiste, ki prejemajo pokojnino/invalidsko nadomestilo v višini med 628,01 in 732,00 evrov, bo solidarnostni dodatek izplačan v višini 130,00 evrov.

Ministrstvo se pri svojem delu ves čas zavzema za zagotavljanje socialne in materialne varnosti vseh kategorij upokojencev. V mandatu ministra Janeza Cigler Kralja se je upokojenkam in upokojencem z nižjimi dohodki zagotovil solidarnostni dodatek, sprejetih pa je bilo tudi nekaj sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), zaradi katerih se je socialna varnost upokojencev dvignila.
Preberite še:

EVAKUACIJA PREBIVALSTVA OB ODSTRANITVI LETALSKE BOMBE IZ II. SVETOVNE VOJNE NA…

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Preiskuje se banalnosti, fizičnega nasilja in groženj s smrtjo pa ne

BEŽAL KLJUB TREM PRAZNIM PNEVMATIKAM

 

MR