Preiskuje se banalnosti, fizičnega nasilja in groženj s smrtjo pa ne

Poslanci stranke SDS prejeli grozilno pismo s smrtno grožnjo!

Danes je bilo več poslancev Slovenske demokratske stranke deležnih groženj v obliki pisemske pošiljke, kjer je pisalo: “Vemo kje živite”, poleg pa so bile narisane vislice. Nekdo se je potrudil iti do pošte na Vranskem. In mi poslal grožnjo danes v nabiralnik. Začetek volilne kampanje ponosnih naslednikov morilcev?” je na Twitterju kritično zapisala poslanka SDS Mojca Škrinjar.

V zvezi s tem so se oglasili tudi iz četrtnega odbora SDS Šiška in zapisali: Obsojamo napade na poslanko Mojco Škrinjar. Pričakujemo od policije, da izsledi storilca tega zavrženega dejanja in ga kazensko ovadi. V SDS obsojamo vsako vrsto nasilja, groženj in sovražnega govora. Stop nasilju!“, so zapisali.

V začetku tedna so grozili predsedniku Janezu Janši s smrtjo

Na steni Mercatorja v Škofji Loki se je pojavil napis: “J. Janšo ubit! Atentator”. Ampak pristojne inštitucije še vedno ne odreagirajo. 

Veliko sta k razrastu tovrstnega nasilja v zadnjem času pripomogla nekdanji vodja Zveze komunistov Milan Kučan in poslanec SAB Marko Bandelli, ki je pred proslavo v Dražgošah napovedal iztrebljanje fašistov in kolaborantov.

Na žalost smo iz preteklosti doživeli, da so tovrstne grožnje nekaznovane, zato se tudi vsakodnevno pojavljajo. Spomnimo se skandiranja na enem izmed protestu “Ubi Janšo”. Pa tudi kako si na aplikaciji stranke Resnice izmenjujejo domači naslov Janeza Janše in ob tem pišejo grozljive vsebine o grožnjah s smrtjo.

Spomnimo se tudi Zlatkovega nasilja in nadlegovanja direktorja nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka, za katerega je sodišče odločilo, da ni bil prekršek. Nedolgo nazaj smo bili lahko tudi priča nadlegovanju ministra Aleša Hojsa in predsednika vlade na zasebnem izletu v gore s strani Tee Jarc, ki bi v vsaki normalni državi bil kaznovan. Zaradi fizičnih in verbalnih groženj pa se je pred nekaj več kot tednom dni iz javnosti umaknil Borut Štrukelj, raziskovalec na področju biokemije in biotehnologije, ki je na medijskih konferencah večkrat komentiral epidemijo koronavirusa. Tudi vodja posvetovalne skupine Mateja Logar je večkrat v javnosti komentirala verbalne napade, “pošiljajo nas na sodišče, grozijo z obešanjem, maščevanjem ljudstva”.

Na drugi strani pa preiskujejo nekaj kar se ni zgodilo

Ministrstvo za kulturo sta 13. januarja 2022 obiskala predstavnika policije zaradi primera izbrisa Zlatana Čordića – Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi.

Včeraj sta prostore ministrstva obiskala dva policista Oddelka za gospodarsko kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana. Zbirala sta informacije o domnevnem kaznivem dejanju, povezanem z izbrisom Zlatana Čordića – Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi in s prenehanjem pravice do plačila prispevkov za socialno varnost.

Uradnika, ki ju je sprejel, sta spraševala o podrobnostih o tem, kdo na ministrstvu je napisal odločbo, s katero se je Čordiću odvzelo status samozaposlenega v kulturi, ali so se z odločbo vsi na ministrstvu, vključno s pravno službo, strinjali in ali je kdo na ministrstvu o odločbi imel pomisleke. Povedala sta, da preiskujeta sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, in sicer na podlagi anonimne prijave, postopek pa vodi Okrožno državno tožilstvo. Kdo je kaznivega dejanja osumljen, nista želela komentirati.

Pojasnjujemo, da Zlatan Čordić – Zlatko ni nikoli izgubil pravice do plačevanja prispevkov za socialno varnost. Je pa ministrstvo doživelo cel kup organiziranih zastraševalnih napadov na stavbo in uslužbence. Ulica pred ministrstvom je bila večkrat blokirana, tako da uslužbenci nismo mogli nemoteno domov, stavba ministrstva je bila večkrat popisana z grafiti, pred ministrstvom so znani storilci postavili krvave mize in stole z imeni ministra in uslužbencev ministrstva. Gospod Čordić pa je povrhu vsega s smrtjo grozil uslužbenki ministrstva. Preseneča nas, da je vsakega od teh primerov tožilstvo spregledalo.

Menimo, da gre za nedopusten poseg v neodvisnost uradništva, ki je postopek začelo po uradni dolžnosti in v skladu z vsemi strokovnimi merili, hkrati pa posmeh pravni državi, saj na drugi strani tožilstvo groženj uslužbencem in ministru nikoli ni jemalo resno.

To vse so rezultati, ker se proti takšnim grožnjam ne ukrepa in osebe ostajajo nekaznovane. Ali se čaka, da bo prepozno, da se bo katera izmed groženj tudi uresničila?
Preberite še:

EVAKUACIJA PREBIVALSTVA OB ODSTRANITVI LETALSKE BOMBE IZ II. SVETOVNE VOJNE NA…

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Preiskuje se banalnosti, fizičnega nasilja in groženj s smrtjo pa ne

BEŽAL KLJUB TREM PRAZNIM PNEVMATIKAM

 

MR