Ukrepi zadoščajo in ohranjajo delovna mesta

 

Podatki za mesec maj so nekoliko spodbudnejši v primerjavi s preteklima mesecema, kar nam lahko vrača nekaj optimizma, so sporočili iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Zmanjšanje gospodarske dejavnosti, ki ga je povzročilo spopadanje z boleznijo covid-19, se je v drugi polovici marca in v aprilu močno odrazilo na obsegu brezposelnosti, v maju pa se je naraščanje brezposelnosti umirilo. Registrirana brezposelnost je v maju porasla za 2,0 % na 90.415 oseb. Glede na april so se nove prijave brezposelnih skoraj prepolovile, precej pa je poraslo število odjav iz evidence brezposelnih. Narašča tudi povpraševanje delodajalcev po delavcih, v maju je bilo pri Zavodu prijavljenih za 67,9 % več prostih delovnih mest kot v aprilu.

Trend naraščanja brezposelnosti se je umiril

Trend naraščanja števila brezposelnih oseb se je nekoliko umiril, manj je prijav v evidenco brezposelnih, še posebej pozitivno pa je, da narašča tudi povpraševanje delodajalcev po delavcih in s tem tudi zaposlovanje, kar vliva določeno mero optimizma glede prihodnjih trendov na trgu dela.

Povečanje števila delovnih mest
Povečanje števila delovnih mest. Foto: Twitter

Nekatere gospodarske panoge bodo potrebovale več časa za okrevanje. Kriza je najbolj vplivala na gostinstvo, nadpovprečna rast brezposelnosti je še v dejavnostih prometa in skladiščenja ter poslovanja z nepremičninami. Ravno za tiste delodajalce, ki se soočajo z večjim upadom prometa in znižanjem poslovne aktivnosti, so na vladi pripravili ukrep delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa, ki je del PKP3. S tem ukrepom želijo omogočiti delodajalcem, da ohranijo delovna mesta in tako zadržijo zaposlene v delovnem razmerju, čeprav začasno za krajši delovni čas. Ukrep zagotavlja ustrezno spodbudo delodajalcem, prav tako pa ohranja nivo socialne varnosti in nadomestilo dohodka delavca. Ukrep je stopil v veljavo s 1.6.2020 in na Zavodu RS za zaposlovanje že beležijo veliko zanimanje delodajalcev za ukrep. Delodajalci bodo ukrep lahko koristili do 31.12.2020.

Do sedaj rešili skoraj 276.000 delovnih mest

Povračilo nadomestila plače
Povračilo nadomestila plače. Foto: Twitter

V okviru PKP2 je Zavod RS za zaposlovanje za ukrep začasnega čakanja na delo prejel skoraj 47.000 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za čakanje na delo, in sicer za skoraj 276.000 zaposlenih (podatki do vključno 28. 5. 2020).

Delodajalci na veliko zaposlujejo

Delodajalci, med katerimi je bilo največ delodajalcev s področja gradbeništva, predelovalnih dejavnosti ter zdravstva in socialnega varstva, so maja Zavodu sporočili 7.282 prostih delovnih mest, kar je 67,9 % več kot aprila.

Največ za naslednje poklicne skupine:

Poklicna skupina število prostih delovnih mest
Delavci za preprosta dela pri visokih gradnjah 304
Zidarji ipd. 262
Vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev 242
Čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah 242
Natakarji 239
Delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih 235
Strokovni sodelavci za zdravstveno nego 217
Strokovnjaki za zdravstveno nego 181
Tesarji ipd. 174
Elektroinštalaterji 173

Preberite še:

Ukrepi so bili ustrezni in uspešni

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR