Predsednik vlade Janez Janša je na današnji 17. redni seji Državnega zbora odgovarjal na ustna poslanska vprašanja, ki so jih zastavili Jani Möderndorfer (LMŠ), Jani Prednik (SD), Violeta Tomić (Levica) in mag. Marko Pogačnik (SDS).

Ukrepi so bili ustrezni

Premier Janez Janša je v odgovorih na poslanska vprašanja spregovoril o gospodarskih napovedih Evropske komisije in sprejetih protikorona paketih, ki pomenijo blaženje posledic epidemije COVID-19 za prebivalstvo in gospodarstvo. Ob tem je predsednik vlade izpostavil ugodne napovedi Evropske komisije za Slovenijo tudi zaradi ukrepov, ki jih je vlada sprejela za ohranitev kupne moči in blaginje prebivalstva in potenciale gospodarstva.

Denar Ljudem in ne v banke
Denar Ljudem in ne v banke. Foto: Twitter

Prav tako je kot enega od ključnih zakonov za spopadanje z aktualno gospodarsko situacijo izpostavil zakon o odpravljanju ovir za pomembne investicije, na podlagi katerega bo odpravljena vrsta birokratskih ovir.

Milijon 300 tisoč jih je dobilo neposredno pomoč

Predsednik vlade je še izpostavil, da je bilo s prvim in drugim protikorona paketom takšne ali drugačne pomoči v Sloveniji deležne milijon 300 tisoč ljudi. “Ta trenutek bi Slovenija imela 250 tisoč več brezposelnih, če teh ukrepov ne bi bilo, tudi v turizmu in gostinstvu,” je poudaril predsednik vlade in dodal, da je “vsak, ki je bil na čakanju, prejel 80 % dohodka.” “Tisti, ki so samozaposleni, so dobili in še vedno dobivajo univerzalni temeljni dohodek prvič v zgodovini kriz te države. In kar se tiče turizma, v prvih dveh paketih je bila sprejeta vrsta ukrepov, ki so pomagali tudi turizmu,” je še izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

Pomoč ljudem namesto v banke

Ukrepi so bili ustrezni
Ukrepi so bili ustrezni. Foto: Twitter

Ob tem je še spomnil, da je vlada v letu 2009, to je ob prejšnji gospodarski in finančni krizi, veliko denarja dala v banke, ki se jih je potem poceni prodalo, plačevalo se je tudi skrajšan delovni čas oziroma brezposelnost. “S temi ukrepi pa smo potem imeli najdaljšo recesijo v zgodovini oziroma med državami članicami Evropske unije,” je še spomnil premier.

Premier je tudi opozoril, da je vlada prejšnji teden na podlagi epidemiološke slike ugotovila, da lahko s koncem tega meseca, če se ta slika v tem času ne poslabša, formalno razglasi konec epidemije. “Iz številnih strokovnih krogov iz drugih držav se obračajo na nas z vprašanji in primerjajo, kateri so bili tisti ukrepi, ki so omogočili, da je Slovenija brez tega, da bi razglasila izredno stanje, vojno stanje, policijsko uro kot so delali drugi, prišla do takšne slike. Enotna ugotovitev je, da sta razloga za takšno stanj dva: prvi je, da smo se pravočasno odločili za pravilen nadzor širjenja okužb, čeprav smo bili zato kritizirani, drugi pa je v tem, da so bili ukrepi sprejeti pravočasno in da so jih ljudje upoštevali,” je še poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Janša Tomićevi: Toliko neumnosti težko spraviš na papir

Premier Janez Janša je odzivu na poslansko vprašanje poslanke Levice Violete Tomić o protestih proti vladni politiki, pospremljeno z očitki na račun njegove osebnosti in ravnanja, ocenil, da prebrano niti ne zahteva odgovora. Kritičen je bil do vsebine njenega nastopa, a obenem zagotovil, da bo vedno branil njeno pravico do tega.

Tomićeva je v vprašanju predsedniku vlade opomnila na petkove proteste, na katerih v zadnjih tednih praviloma več tisoč ljudi na kolesih izraža nasprotovanje politiki oblasti. “Kdaj mislite odstopiti,” ga je vprašala, svoj nastop pa pospremila s še več kritikami na račun Janševe osebnosti in njegovih ravnanj.

Med drugim je ocenila, da v Sloveniji še ni bilo politika, ki bi tako razdvajal ljudi. Vsakič ko je na oblasti Janša, državo po njenih besedah bremenijo korupcijske afere. Obtožila ga je nedostojne in primitivne retorike. Dodala je celo, da bo Janša moral “odgovarjati za genocid nad starejšimi”, saj da je 80 odstotkov žrtev epidemije covida-19 iz domov za starejše, ki “niso dobili ustreznega bolnišničnega zdravljenja”.

Janša je v odzivu dejal le, da to, kar je bilo prebrano, niti ne zahteva odgovora. “Toliko neumnosti naenkrat je težko dati na papir. Bom pa vedno branil vašo pravico, da to počnete,” je dodal.

Preberite še:

Program EU za reševanje COVID-19 krize

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Predsednik Vlade RS, Janez Janša, odgovarja na vprašanja gledalcev. Pokličite!

Euronews o uspehih Slovenije! VIDEO!

MR