V manj kot 24 urah interes za cepljenje izkazalo skoraj 17 tisoč oseb

Ali se boste cepili? Foto: Pixabay

Ministrstvo za javno upravo je objavilo podatek, da je bilo oddanih že 13.594 izjav za izkaz interesa za cepljenje preko vlog brez e-identitete in 3.336 vlog z e-identiteto. Skupaj torej 16.930 vlog za izkaz zainteresiranosti za cepljenje.

Prijava interesa za cepljenje

Na Ministrstvu za javno upravo so pripravili vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19. Državljankam in državljanom je na voljo na portalu eUprava, oddajo pa jo lahko na dva načina: z uporabo e-identitete (kvalificirano digitalno potrdilo ali smsPass) ali brez uporabe e-identitete, torej z ročnim vnosom elektronskega naslova in drugih potrebnih podatkov. Vlogo je na včerajšnji novinarski konferenci vlade predstavil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

zaslonski posnetek vloge za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19
Zaslonski posnetek vloge na eUpravi | Avtor Ministrstvo za javno upravo

Kot je dejal minister Koritnik, si vlada aktivno prizadeva, da se bo cepljene proti covid-19 čim prej začelo izvajati tudi v Sloveniji.

“Da bi proces, ko bo cepljenje mogoče, potekal čim bolj gladko, smo na Ministrstvu za javno upravo na podlagi prošenj Ministrstva za zdravje in zdravstvene stroke pripravili enostavno vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19,” je povedal minister.

Vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19 lahko državljanke in državljani elektronsko oddajo na portalu eUprava, in sicer na dva načina:

  • z uporabo e-identitete (kvalificirano digitalno potrdilo ali smsPass) ali
  • brez uporabe e-identitete (z ročnim vnosom elektronskega naslova in drugih potrebnih podatkov).

Oddaja vloge je popolnoma enostavna, zahteva zgolj osnovne podatke, in je brezplačna ter neobvezujoča. Vloga je od danes že dostopna na portalu eUprava.

Če bodo državljani izbrali vlogo z uporabo e-identitete, se bo večina podatkov napolnila samodejno iz Centralnega registra prebivalcev in osebnega profila registriranega uporabnika. Preveriti oziroma spremeniti bo potrebno zgolj telefonsko številko. Vlogo brez uporabe e-identitete lahko odda prav vsak, tudi če ne uporablja eUprave oziroma nima digitalne identitete. Državljani morajo v tem primeru vse podatke vpisati ročno. Pri tem je treba biti zelo pazljiv, da so podatki pravilno vneseni. Neobvezno lahko vnesejo tudi številko mobilnega telefona zaradi poznejše komunikacije. Po uspešni oddaji pa bodo vsi uporabniki –  tako tisti, ki so oddali vlogo z uporabo e-identitete, kot tisti, ki so oddali vlogo brez uporabe e-identitete – iz zalednega sistema Nacionalnega inštituta za javno zdravje na vpisani elektronski naslov dobili potrdilo o oddani nameri za cepljenje proti covid-19.

Preberite še:

V Mariboru že nekaj časa izredne razmere in zelo kritično stanje! Kako dolgo še?

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Zakaj na Švedskem zaležejo priporočila, pri nas pa niti zapovedi in prepovedi ne!
Prijava za cepljenje! Ali se boste cepili? Izpolnite obrazec in izrazite interes!

 

MR