Prijava za cepljenje! Ali se boste cepili? Izpolnite obrazec in izrazite interes!

Foto: Pixabay

Vlada je začela zbirati podatke o zanimanju za cepljenje s cepivom proti covid-19, ko bo to dostopno v Sloveniji. Minister Koritnik je predstavil preprosto vlogo za zbiranje interesa za cepljenje, ki se jo lahko odda elektronsko na portalu e-uprava na dva načina, z uporabo digitalnega elektronskega potrdila ali z oddajo osebnih podatkov v vnosna polja.

 

Podatki bodo na voljo ministrstvu za zdravje in NIJZ-ju, ki bosta iz evidentirane zainteresiranosti državljanov izvajala postopke za cepljenje evidentiranih oseb. Minister je potrdil, da pripravljajo tudi poenostavljene načine za pridobivanje digitalnega kvalificiranega potrdila, ko ne bi bila potrebna fizična prisotnost posameznika na upravi enoti.

“V pričakovanju cepiva proti covid-19 vabimo državljanke in državljane, da izkažete svoj interes za cepljenje,” so zapisali na vladi. Svoj interes izkažete tako, da oddate vlogo na portalu eUprava. Prijavite se lahko z uporabo svoje e-identitete ali brez.

Oddaja vloge je povsem preprosta. Zahteva zgolj osnovne podatke, kot pri spletnem nakupovanju, ki se ga zadnje čase pogosteje posložujemo. Od danes na portalu e-Uprava že deluje, tako da lahko interes že začnete izražati.

Kot je ob predstavitvi obrazca povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, je namen obrazca zgolj preveriti, kakšen je interes državljanov za cepljenje, ko bo to na voljo v Sloveniji.

Postopek

Na spletni strani e-uprava.gov.si najdete rubriko pod rubriko “AKTUALNO” Zbiranje interesa za cepljenje proti COVID-19. 

Tukaj kliknite na povezavo eUprava.

V naslednjem koraku se odločite kakšno vlogo boste oddali. Na tej strani se lahko odločite, če boste oddali vlogo z uporabo e-identitete (digitalno potrdilo) ali brez nje. Če boste izbrali vlogo z uporabo e-identitete, se bodo vaši podatki sami izpolnili. Če ne boste izbrali te poti, boste morali svoje podatke vpisati ročno.

V naslednjih dveh korakih s klikom na gumb “Nadaljujte” vlogo tudi oddate.

Po uspešno oddani vlogi se vam na zaslonu izpiše potrditev oddane vloge. Potrdilo o oddaji vloge boste dobili na elektronski naslov in po SMS sporočilu.

Obveščeni bodo o poteku cepljenja

Tisti, ki bodo izrazili zanimanje, bodo obveščeni o poteku cepljenja. O morebitnih sklepih na podlagi vlog – ali se bodo prebivalci z oddajo vloge uvrščali na kakšne sezname cepljenja ali prioritetne liste – pa bo odločala stroka, je dodal. “Gre zgolj za informativno zbiranje podatkov,” je dejal Koritnik, ki je še povedal, da so obrazec pripravili na predlog ministrstva za zdravje in stroke.

“Vsi si želimo in prizadevamo, da se cepljenje začne čim prej izvajati tudi v Sloveniji. Da bi zadeve, ko bo do cepljenja prišlo, potekale čim bolj gladko, smo na ministrstvu pripravili enostavno vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19,” je še povedal Koritnik.

Po uspešni oddaji vloge bo posameznik prejel v svoj elektronski poštni predal potrdilo o oddani nameri za cepljenje. Če bo v vlogo vnesel tudi telefonsko številko, pa bo od NIJZ prejel tudi SMS sporočilo.

Preberite še:

Na kratko o cepljenju proti covid-19

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Strategija cepljenja proti covid-19
Kdo bo prvi lahko dobil cepivo?

 

MR