V Mariboru že nekaj časa izredne razmere in zelo kritično stanje! Kako dolgo še?

Mariborska občina je trenutno zelo obremenjena občina s številom pozitivnih primerov, kar se po besedah Vogrina odraža tudi v UKC Maribor. Tako imajo v ustanovi hospitaliziranih več kot 200 pacientov, na intenzivnih oddelkih 45. Število pacientov je že tri tedne enako. Tudi med zaposlenimi je veliko odsotnih, in sicer 878, 300 zaradi pozitivnega stanja, drugi pa zaradi izgorelosti in drugih razlogov. Odsotnih je 52 zdravnikov in 160 medicinskih sester. Izgorelost je posledica telesnih in duševnih naporov, predvsem na treh intenzivnih oddelkih za bolnike s COVID-19 ter na urgentnem oddelku, kjer gre pri večini 50 obravnav na dan za odločanje med življenjem in smrtjo.

 

V prvem valu so našteli skupaj 107 hospitalizacij, drugi val je že zdaj desetkrat večji, saj so do danes že obravnavali 1064 pacientov.

Redno testiranje so začeli in tako testirali od 1500 do 2000 asimptomatskih zdravstvenih delavcev in med njimi odkrili pet odstotkov pozitivnih.

Vogrin se je zahvalil dispečerskemu centru in drugim bolnišnicam, ki v zadnjih tednih sprejemajo njihove paciente. V UKC čutijo pritisk iz domov starejših občanov po dodatnih hospitalizacijah. Od opreme jim primanjkuje kisikovih jeklenk, kar je težava na ravni države, zato bo potrebna akcija ministrstva za zdravje.

Povprečna starost bolnikov je 84 let, številni imajo pridružene bolezni, lahko bi živeli še nekaj mesecev ali let, a je bila bolezen COVID-19 zanje tako močna, da so jim odpovedale nekatere življenjske funkcije. Po Vogrinovih besedah je smrtnost v novembru v populaciji za 70 odstotkov višja, kot je bila v istem mesecu v letu 2019, podatki za oktober kažejo 26-odstotno povečanje. Mesečno opravijo v UKC Maribor 1500 operativnih posegov manj, tudi ambulantnih obravnav je manj od 10.000 do 15.000.

Preberite še:

Zakaj na Švedskem zaležejo priporočila, pri nas pa niti zapovedi in prepovedi ne!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Prijava za cepljenje! Ali se boste cepili? Izpolnite obrazec in izrazite…
Na kratko o cepljenju proti covid-19

 

MR