Pazite na svoje početje v hrvaški Istri.

V hrvaški Istri, kjer ima svoje vikende tudi veliko Slovencev, od danes velja omejitev porabe pitne vode prve stopnje. Ukrep prepoveduje pranje vozil, ulic, trgovin in javnih površin ter zasebnih in javnih zelenih površin, pa tudi prhanje na plažah in v kopališčih. Izjema so tržnice in ribarnice. Kazen za kršenje ukrepov je delna ali celo popolna izključitev iz sistema oskrbe z vodo, so zapisali na siol.net.

“Pozivam vse, naj varčujejo s pitno vodno, da nam v naslednjem obdobju ne bo treba sprejeti še strožjih omejitev,” je v izjavi za javnost dejal istrski župan Boris Miletić.

Poudaril je, da vsak lahko privarčuje od 10 do 15 odstotkov vode in da večjih padavin v prihodnjem mesecu ne pričakujejo, so zapisali na siol.net.

Omejitev trenutno ne velja za kmete, je pa po besedah župana pomembno “zmanjšati porabo vode v primerjavi z letom 2019, da bi s temi ukrepi lahko mirno pričakali prve padavine”.

Podobna omejitev, tudi za kmete, že pred desetimi leti

Hrvaška Istra se je z omejevanjem porabe vode srečala pred desetimi leti, ko so sprejeli podobne ukrepe. Omejitev je takrat vključevala tudi kmete, kar se zdaj še ni zgodilo. Škoda v kmetijstvu je tedaj znašala več sto milijonov kun.

“Vsi izviri so v bistveno slabšem stanju, kot so bili leta 2012,” je poudaril direktor Istrskega vodovoda Mladen Nežić.

Dodal je, da ima večje količine vode trenutno le akumulacijsko jezero Butoniga, zato upajo, da ne bo težav.

Kazni za kršitelje

Nadzor upoštevanja omejitev bodo opravljali komunalni redarji in kršitve prijavljali državnemu inšpektoratu. Ta bo kršitelje ukrepov delno ali v celoti izključil iz sistema oskrbe z vodo, vse dokler bodo veljale omejitve, so zapisali na siol.net.

Vir: siol.net

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Novi fiasko Klakočar Zupančičeve

 

TS