Ukrepi PCT odločitev v pravo smer

PCT je bil edino orodje, da bi življenje v Sloveniji potekalo normalno naprej. Edina druga možnost je bila popolno zaprtje družbe, česar si nihče več ne more predstavljati, niti si tega ne želimo oziroma si tega kot družba ne moremo več privoščiti.

 

Vnovično zapiranje družbe bi namreč povzročilo hudo gospodarsko krizo in brezposelnost. 

Pogoj PCT in drugi ukrepi vodijo v pravo smer, ko bo epidemijo covida-19 mogoče obvladovati in ohraniti odprto družbo, zaradi česar jih je treba dosledno izvajati.

Odločitev za cepljenje je svobodna odločitev vsakega od nas

Ko se je R začel ponovno dvigovati, smo bili 1.4. pri R 1,19 prisiljeni ponovno zapreti državo. Ker smo ukrepali že tako zgodaj, nam je uspelo v 12-ih dneh R spraviti na 1 in krivuljo ponovno premakniti navzdol. Konec epidemije smo razglasili 15. 6., ko je bil R 0,55.

O CPT smo se pričeli pogovarjati sredi poletja in ga s 15. 9. uvedli. Uvedba pogoja CPT je bila edini način, da družbo ohranimo odprto. Ukrep bi se lahko stopnjeval v hudo ekonomsko krizo in brezposelnost.

Toda, če se R poveča za 30% na vrednost 1,3, kar bi pomenilo, da se CPT pogoj in ostali ukrepi ne izvajajo učinkovito, lahko pričakujemo okoli 600 hospitaliziranih. Pri R 1,4 pa celo 800 hospitaliziranih na dan.

Na oddelkih intenzivne terapije pri R-ju 1.3, bi pri približno 150-160 hospitaliziranih bolnišnice ustavile izvajanje številnih ostalih rednih programov. Pri R 1,4 lahko intenzivno terapijo potrebuje kar 220 ljudi. To bi zdravstvo potisnilo na rob zmogljivosti.

V Sloveniji je do danes za posledicami virusa covida-19 umrlo 4.910 ljudi. Povprečno na dan za virusom zboli 866 ljudi v Sloveniji. Danes imamo na intenzivni negi 114 prebivalk in prebivalcev. Epidemiološko stanje v državi je resno in ga ne smemo podcenjevati.
Te številke o smrtih so nam lahko abstraktne, dokler ena izmed njih ni nekdo, ki ga imamo radi. Zato poudarjam, trenutno nas pogoj CPT in ostali ukrepi peljejo v pravo smer. V smer, kjer covid obvladujemo in imamo odprto družbo. Zato jih moramo izvajati dosledno.
Razlika med izvajanjem in neizvajanjem pogoja CPT bi se izrazila v življenju ali smrti več kot 1000 prebivalcev Slovenije.

Preberite še:

Zdravilo proti COVID-19

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Ukrepi PCT odločitev v pravo smer

Janša odgovoril Stevanoviću

 

MR