Zdravilo proti COVID-19

Profesor Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani je predstavil novosti na področju zdravil in cepiv proti covidu-19. Povedal je, da naj bi Evropska agencija za zdravila (EMA) do konca novembra dala pozitivno mnenje za cepivo novavax, ki je nekakšno pol klasično cepivo. Po informacijah Evropske agencije za zdravila (EMA) ta končuje pregled klasičnega cepiva kitajske družbe Sinopharm. Težava, ki jo je poudarila EMA, je neodzivnost proizvajalcev na vprašanja, ki jih poudarja kot urejevalec oziroma regulator. Tretje cepivo, ki ga obravnava, je cepivo družbe Sanofi, ki prav tako sodi med delno klasična cepiva.

Varnost cepiv

Štrukelj je poudaril, da so cepiva varna in učinkovita, vendar izkazujejo zelo redke in neželene učinke. Pri vektorskih cepivih, kamor sodijo cepiva janssen, astrazeneca in sputnik, gre za krvne strdke v možganih ter znižane vrednosti trombocitov v telesu. Pri modernih MRNa-cepivih, kot so cepiva Pfizerja in Moderne, se izkazuje redek neželeni učinek, kot je miokarditis ali perikarditis, to sta vnetje srčne mišice ali osrčnika. Ta redki neželeni stranski učinek se pojavlja pretežno pri mladih moških, zato sta se regulatorja Švedske in Danske odločila, da bosta cepivo Moderne umaknila.

V Angliji zaradi protivnetnih zdravil letno umre 3000 ljudi, vendar se več 100000 posameznikov reši z jemanjem teh zdravil. Agencije za zdravila bi lahko umaknile ta zdravila, če bi presodile, da je tveganje preveliko, ampak številke so pomembne in jih moramo upoštevati.

Prva zdravila proti covidu-19

V procesu potrjevanja so tudi prva zdravila proti covidu-19.

Podobno deluje Molnupiravir, to je učinkovina, ki je najdlje v postopku registracije, pričakujemo, da bo prišlo na tržišče januarja 2022.

Pogosteje bi mogoče morali uporabljati sredstva, ki jih imamo na razpolago, t.i. pasivno-imunizacijske metode. Če ima posameznik zelo oslabljen imunski sistem ali če zaradi zdravil ne more proizvajati lastnih protiteles, mu lahko damo pasivno protitelesa.

V Sloveniji imamo 2000 odmerkov take kombinacije pasivnega imunizacijskega sredstva, v razvoju pa jih imajo še 4 farmacevtska podjetja. Pacient, ki dobi taka protitelesa, je zaščiten od 1 do 3 mesecev, primerna pa so za zdravljenje v začetni fazi, ko bolezen še ni resna.

Preberite še:

Zdravilo proti COVID-19

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Ukrepi PCT odločitev v pravo smer

Janša odgovoril Stevanoviću

 

MR