Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek odpustil 28 uslužbencev tajne službe SBU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek odpustil 28 uslužbencev tajne službe SBU na različnih ravneh organizacije, pri čemer je kot razlog navedel nezadovoljive delovne rezultate, danes pa je odpustil še več visokih uslužbencev. Zelenski je zaradi domnevne izdaje že v nedeljo razrešil vodjo te varnostne službe.

146. dan vojne v Ukrajini. Rusi se spopadajo z resnim pomanjkanjem sil, zato so pred dilemo, ali naj napotijo svoje vojake v Donbas ali pa naj se raje posvetijo obrambi pred ukrajinskimi protinapadi v jugozahodnem predelu Hersona, poudarjajo britanski obveščevalci. Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem danes na obisku v Teheranu, kar je njegov drugi obisk v tujini od začetka ruske agresije na Ukrajino so zapisali na siol.net.

Poleg vodje varnostne službe Ivana Bakanova je Zelenski odstavil tudi generalno državno tožilko Irino Venediktovo. Kot razlog je navedel številne primere domnevnih izdaj med ukrajinskimi uradniki kazenskega pregona. Bakanov, ki velja za tesnega sodelavca Zelenskega in njegovega prijatelja še iz  otroštva, je varnostno službo SBU z več kot 30 tisoč zaposlenimi vodil od leta 2019. Po poročanju medijev 47-letni Bakanov kot nestrokovnjak med zaposlenimi ni imel avtoritete, še navaja dpa.

Ukrajina se sooča s številnimi primeri veleizdaj
Po besedah Zelenskega je v državi odprtih 651 kazenskih zadev zaradi obtožb veleizdaje ter sodelovanja in pomoči Rusiji s strani ukrajinskih uradnikov, med njimi uslužbencev tožilstva, preiskovalnih organov in pripadnikov varnostnih agencij. Med temi je tudi 60 primerov uradnikov, ki so ostali na ozemljih pod rusko zasedbo, je povedal Zelenski. Za začasnega vodjo varnostne službe je v ponedeljek imenoval dosedanjega namestnika 39-letnega Vasila Maljuka, so zapisali na Nova24TV.

TS

Vir: siol.net

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Novi fiasko Klakočar Zupančičeve