Tretjina bolnikov s COVID-19 je razvila nevrološko ali psihiatrično bolezen

COVID-19 povzroča nervološke in psihološke bolezni! Foto: Pixabay

Ljudje imajo po prebolelem covidu pogosteje nevrološke ali duševne težave kot ljudje z drugimi obolenji dihal, je razvidno iz študije, objavljene v znanstveni reviji The Lancet Psychiatry. Vsak tretji, ki je prebolel covid-19, v roku šestih mesecev po bolezni poroča o različnih nevroloških ali duševnih težavah, povzemajo tuje tiskovne agencije.

Raziskave so delali na 236.379 obolelih s COVID-19 po šestih mesecih. To je bila študija z uporabo elektronskih zdravstvenih kartotek.

Med 236.379 bolniki z diagnozo COVID-19 je bila ocenjena incidenca nevrološke ali psihiatrične diagnoze v naslednjih 6 mesecih 33,62%. Pri bolnikih, ki so bili sprejeti v intenzivno nego, je bila ocenjena incidenca diagnoze 46,42%.

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

 

Kar zadeva posamezne diagnoze rezultatov študije, je 0,56% zbolelo za intrakranialno krvavitev, 2,10% za ishemično možganska kap, 0,11% za parkinsonizem, 0,67%  za demenco, 17,39% za anksiozno motnjo, 1,40% za psihotično motnjo in druge.

V skupini pacientov, ki so se zdravili na intenzivni negi je bilo 2,66% s intrakranialno krvavitvijo, 6,22% z ishemično možgansko kapj, 0,26% s parkinsonizmom, 1,74% z demenco, 19,15% z anksiozno motnjo in 2,77% s psihotično motnjo.

Študija zagotavlja dokaze o znatni nevrološki in psihiatrični obolevnosti v 6 mesecih po okužbi s COVID-19. Tveganja so bila največja, vendar ne omejena na bolnike s hudo COVID-19.

Ti rezultati bi lahko pomagali pri načrtovanju storitev in določanju raziskovalnih prioritet.

Povezava do študije: TUKAJ

Preberite še:

Prihaja največja pošiljka cepiva!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Samotestiranje se bi naj pričelo v drugi polovici aprila!
Slovenija ponovno zgodba o uspehu!

 

MR