Smo že na pol v rumeni fazi!

Kako bo potekalo življenje v jeseni? Foto: Pixabay

Izpolnjen prvi pogoj za prehod v rumeno fazo

V torek so v Sloveniji ob 6.017 PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 952 ljudeh. Delež pozitivnih testov je tako znašal 15,8 odstotka. Umrle so še štiri osebe, od začetka epidemije pa skupaj že 3.908 ljudi. Število hospitaliziranih zaradi covid-19 je ponovno padlo pod 500. To je tudi eden od dveh pogojev za prehod iz oranžne v rumeno fazo po vladnem načrtu sproščanja ukrepov.

Danes imamo hospitaliziranih 485 pacientov, 21 manj kot včeraj, kar je še 14 manj kot v soboto, ko je prvič po koncu oktobra število hospitalizacij padlo pod 500. Na intenzivni terapiji se danes zdravi 92 pacientov, žal sta to 2 pacienta več kot smo poročali včeraj.

Stanje v Evropi se slabša

Situacija v svetu se ponovno nekoliko spreminja. Če smo po novem letu beležili upad števila potrjenih primerov in se je krivulja obrnila navzdol, pa nažalost v tem trenutku, v 8. tednu letošnjega leta, ponovno beležimo porast, večinoma na račun Evrope.

V Evropi so v zadnjih 14 dneh največ primerov poročali iz Francije, Italije, Poljske in Nemčije, največ smrti pa je bilo poročanih iz Italije, Češke, Francije, Poljske in Slovaške. V EU je bilo do 9. marca preko 23 mio potrjenih primerov, od tega 563.300 smrti.

Če primerjamo stanje med 7. in 8. tednom 2021, večina EU držav beleži kar precejšen porast. Evropska unija je ponovno skočila v pozitivno stanje (+3,3 %). Slovenija je bila po statistiki Evropskega centra za nalezljive bolezni zabeležena z -3,6 %.

Na dan lahko cepimo toliko ljudi, kot jih dnevno testiramo

“Če lahko testiramo toliko ljudi na dan, jih lahko tudi cepimo. Dokazali smo, da zmoremo. Potem nekaterim ne bo več potrebno hoditi na tedenska testiranja, kar je velika razbremenitev za izvajalce testiranj,” je dejal Jelko Kacin.

Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci dejal, da bodo prebolevniki dobili samo en odmerek, ker se prebolevnost šteje za prvi odmerek. Hkrati je izrazil zaskrbljenost, da je v vzgoji zanimanje za cepljenje zelo malo.

Jutri pričakujemo izdajo certifikata za Johnson & Johnson. Na voljo bomo imeli štiri različna cepiva. Od ostalih se razlikuje v tem, da je dovolj že en odmerek,” je povedal Kacin glede novega cepiva Johnson & Johnson.

Preberite še:

Poziv vsem študentom! Študentsko delo med predsedovanjem Slovenije Svetu EU

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Tretji val je pred vrati!
Nove osebne izkaznice!

 

MR