Tretji val je pred vrati!

Kako bo potekalo življenje v jeseni? Foto: Pixabay

V soboto so ob 2.785 testih odkrili 382 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov znašal 13,7 odstotka. Ponovno je hospitaliziranih več kot 500 bolnikov z boleznijo covid-19, poroča sledilnik.

Na spletnem portalu siol.net so objavili, da je v petek prvič padlo število hospitalizirsanih pod 500. Prvi izmed pogojev za prehod v rumeno fazo jer bil izpolnjen samo en dan.

Drugi pogoj je sedemdnevno povprečje dnevnih okužb nižje od 600, vendar smo od te meje še zelo oddaljeni, v zadnjem tednu pa smo se še dodatno oddaljili. Povprečje trenutno znaša 766.

Kako poteka pandemija v Evropi?

Te dni mineva leto dni od prvega potrjenega primera novega koronavirusa v državi. Krek je predstavil podatke, da je bilo v tem času izvedenih 935.768 PCR-testiranj in 959.433 testiranj s hitrimi antigenskimi testi. Potrjenih je bilo 194.165 pozitivnih testov, umrlo je 4113 oseb, pri katerih je bila okužba s SARS-CoV-2 potrjena 28 dni pred smrtjo ali 2,1 odstotka vseh pozitivnih primerov. Od vseh umrlih jih je slaba polovica, 2047, oskrbovancev domov starejših občanov, ostali so drugi prebivalci.

Trenutno se krivulja epidemije spet rahlo dviga, saj je bil reprodukcijski faktor, za dne 3. marca 1,01. Obolevajo predvsem posamezniki v starostni skupini med 25 in 55 let. Podatki za Evropo kažejo, da je reprodukcijski faktor 1,07. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev, je največja na Češkem 1462, Slovenija je na petem mestu s 513 primeri, vmes so še Estonija, Malta in Slovaška. Več kot 5-odstotno rast pozitivnih primerov beležita Poljska in Madžarska. Britanska različica virusa je na Češkem dosegla že 80 odstotkov vseh potrjenih primerov, v Franciji je ta odstotek 50.

V Lombardiji v Italiji se isto beleži strmo rast pozitivnih primerov, kar je posledica britanske različice virusa. V Furlaniji-Julijski krajni, ki meji na Slovenijo, se število pozitivnih primerov isto povečuje zelo hitro, lahko, da se je ta različica virusa preselila tudi v Obalno-Kraško regijo, ki je zato obarvana rdeče.

Bolj agresivne različice virusa, kot so britanski, južnoafriški ali nigerijski NIJZ težko nadzira natančno, saj na primer Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano zaradi sekvenciranja potrebuje 7 dni, da ugotovi, da je pozitiven PCR-test posledica enega od teh sevov. Takrat epidemiologi to osebo pokličejo, a ker je minilo že sedem dni, se ljudje ne spomnijo več svojih stikov.

Preberite še:

Nove osebne izkaznice!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

V katerih občinah se lahko jutri zjutraj vsedemo na kavo?
Pri Grosupljem moški zadušil svojo ženo

 

MR