Včeraj se je ponovno zbralo nekaj kulturnikov pred Ministrstvom za kulturo in na svojevrsten način izrazilo nestrinjanje z delom ministrstva.

 

Pa poglejmo kaj zahtevajo

Če so se prejšnji teden zležavali na cesti, so tokrat s seboj prinesli stole in posedali na cesti pred ministrstvom. Ob tem so tudi ploskali.

V aktivu delavk in delavcev v kulturi so današnji shod poimenovali Nasilje. Ministrstvo za kulturo. Odziv. S shodom opozarjajo ministrstvo na neodzivnost med epidemijo do danes.

Zraven tega so se obregnili ob neodzivnost ministrstva ob prijetju in kaznovanju treh nasilnih “kulturnih” protestnikov, ki se niso zmenili za policijska navodila in prebili zaščitno ograjo. Policisti so jih ob tem odpeljali na policijsko postajo, kjer so prejeli plačilni nalog za prekršek. Aktivisti so zahtevali od ministrstva, da protestira zaradi vestnega dela policistov.

Kaj pa počne ministrstvo za kulturo?

A je ministrstvo resnično neodzivno tekom epidemije in po njej?

Financiranje

Kot smo že poročali, je ministrstvo aktivno sodelovali pri sprejetju vseh proti korona ukrepov. To dokazuje dejstvo, da so bili samozaposelni v kulturi izenačeni z vsemi drugimi.

Kulturni delavci dobijo iste prejemke kot pred krizo, čeprav nimajo predstav. A očitajo ministrstvu pasivnost.

Kulturna društva, zavodi in druge kulturne institucije so bile tudi med epidemijo financirane, saj državni aparat skrbi za nemoteno financiranje njihovih programov, čeprav tekom epidemije niso imeli predstav.

Dialog

Aktivisti očitajo Ministrstvu za kulturo, da ne vodi dialoga s kulturnimi delavci in da vse počnejo mimo njih. Ampak to ni res.

Dobro plačani kulturniki
Dobro plačani kulturniki. Foto: Twitter

Naj spomnimo, da je pred dobrim tednom potekal Nacionalni svet za kulturo, kjer so se v razširjeni sestavi pogovarjali o ukrepih za kulturo po epidemiji. Govora je bilo o kulturnem evru in tudi o morebitnih “bonih za kulturne predstave”.

Več o tem: https://spodnjepodravje.si/razvoj-kulture-po-epidemiji/

Minister Dr. Vasko Simoniti se je srečal s predsednikom kulturniške zbornice Janošem Kernom, ki ga je seznanil z izzivi, s katerimi se pri svojem delovanju sooča zbornica.

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc in Damjan Damjanovič, v. d. generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost, sta se skupaj s sodelavci na ministrstvu sestala z Ingo Remeta in Tadejem Meserkom, predstavnikoma Asociacije, Urošem Korenčanom, predsednikom Kolegija direktorjev slovenskih gledališč in z dr. Tomažem Simetingerjem ter Jožetom Ostermanom, predstavnikoma Zveze kulturnih društev Slovenije.

To so bile aktivnosti ministrstva zgolj v zadnjem tednu. Pred tem so vedno vodili dialog in skupaj pripravljali ukrepe za zajezitev krize v kulturi.

Preberite še:

Razvoj kulture po epidemiji

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

“Kulturne predstave” pred ministrstvom za kulturo

Ali kulturniki zahtevajo priviligiran status v Sloveniji?

MR