Včeraj popoldne se je nekaj kulturnikov uleglo na Maistrovi ulici pred ministrstvo za kulturo in uprizorilo že tretje dejanje protestiranja proti kulturnemu ministrstvu. Vsebina protestov še vedno ni znana, okviri protestov pa so, kot izjavljajo, nepovezani in nesmiselni. Protestniki izražajo nestrinjanje s stanjem kulture v državi.

Kulturniki dobili vse kar so potrebovali
Kulturniki dobili vse kar so potrebovali. Foto: Twitter

Organizatorji so medijem sporočili, da so se v včerajšnji akciji zbrali, saj naj bi ministrstvo nezadostno skrbelo za umetnost in kulturo.

Kulturniki proti militarizaciji države!

Napovedali so tudi, da se bodo v petek pridružili v kolesarskih protestih proti militarizaciji države.

Vandalisti med protesti
Vandalisti med protesti. Foto: Twitter

Skupina za pomoč samozaposlenim v kulturi v javnem pismu vlado opozorila, da področje kulture v protikoronskih paketih ni deležno nobenih spodbud, Kar seveda ni res, saj so bili deležni temeljnega osebnega dohodka, čeprav niso imeli nobenih predstav.

O tem smo že pisali v članku:

Ali kulturniki zahtevajo priviligiran status v Sloveniji?

Kulturniki prestavili oder na ulico!

Aktiv delavk in delavcev v kulturi so se v borbi za privilegiran položaj med slovenskim prebivalstvom odločili izvajanje javnih performansov pred ministrstvom za kulturo. Prvi se je zgodil 26. maja, drugi pod imenom “Akcija za kulturo” je bil 2. junija in včerajšnji se je imenoval “Poslednja akcija za kulturo”

Iz ministrstva so zanikali navedbe o neodzivnosti ministrstva

Odziv ministra Simonitija
Odziv ministra Simonitija. Foto: Twitter

Z ministrstva so se na oba dosedanja protesta odzvali z videoizjavami, v katerih je državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc med drugim zanikala navedbe o neodzivnosti ministrstva in dejala, da je ministrstvo sodelovalo pri pripravi tako prvega kot drugega interventnega zakona, pri tem pa je upoštevalo vse subjekte, ki delujejo na področju kulture.

Odziv ministra Simonitija si lahko ogledate na spodnjem videu:

Celoten odziv državne sekretarke si poglejte na spodnjem videu:

Preberite še:

Ali kulturniki zahtevajo priviligiran status v Sloveniji?

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR