Pred Ministrstvom za kulturo smo priča protestom in izražanjem nezadovoljstva s predstavami striptiza ter izzivanjem policistov.

 

Kulturstriptizerja Katarina Stegnar in Primož Bezjak vsak mesec zaslužila 2500 evrov tudi med koronakrizo!

Kulturno ministrstvo je v zadnjem času pogosta žrtev nesmiselnih protestniških kulturniških inštalacij privilegiranih kulturnikov.

Kulturni delavci dobili nadomestila
Kulturni delavci dobili nadomestila. Foto: Twitter

Vandalistično grafitiranje, norčevanje iz narodne noše in slačenje je le nekaj cvetk, ki si jih je privoščila slovenska kulturniška srenja.

V zadnjem protestu, pred vrati kulturnega ministrstva, sta blestela redno zaposlena igralca Slovenskega mladinskega gledališča Katarina Stegnar in Primož Bezjak, ki imata vsak po 2500 evrov mesečne plače, kot je razkril Bojan Požar.

“Ta dva, ki sta se slekla, Katarina Stegnar in Primož Bezjak. Slučajno te ljudi zelo dobro poznam. Živim z Barbaro Drnač, ki je videla največ plesnih predstav med živečimi Slovenci. Ona dva nista samozaposlena, ona dva sta redno zaposlena v Mladinskem gledališču v Ljubljani. Sedaj v času korona krize, je država kljub temu dala denar za program gledališčem in oba dobivata plačo 2500 evrov mesečno. Ona dva nimata nobenega razloga za protest,” je razkrinkal dolgoletni novinar Bojan Požar.

Po podatkih Erarja je Slovensko mladinsko gledališče od leta 2003 prejelo 44.159.281,02 evrov, le v mandatu trenutne vlade več kot 490 tisoč evrov.

Odziv ministra Simonitija na proteste
Odziv ministra Simonitija na proteste. Foto: Twitter

Financiranje Slovenskega mladinskega gledališča se ni spremenilo niti v času koronakrize, saj državni aparat skrbi za nemoteno financiranje njegovih programov. V Erarju lahko vidite, da je “zlobna, diktatorska” vlada gledališču, v mesecih aprilu in maju, namenila 490.971,85 evrov, zato je vsako natolcevanje, da bi naj trenutna vlada bila sovražnica kulture, iz trte izvita.

“Nič slabše jima ne bo šlo sedaj, nič slabše v prihodnje.  Ni potrebno delat, zato imata višek energije. Oni bi protestirali v vsakem primeru, le da se protestira proti Janši,” je bil kritičen do obeh samostojni novinar Požar.

Katarina Stegnar kričala “policija represija”

Kulturni protestniki se niti ne trudijo, da bi ji njihovi protesti potekali mirno. Z vzklikanjem gesel “Policija represija” so dokazali, da si ne želijo mirnega dialoga z vlado. Tega si ne želi niti Katarina Stegnar med vzklikanjem tega gesla pred vrati kulturnega ministrstva.

“Očitno so pri nas protesti neuspešni dokler ne preidejo v nasilje. Mislim, da je cilj, da se izzove policijsko nasilje. Torej, da neki policist izgubi živce in nasilneža udari s pendrekom,” je izpostavil Požar in ob tem dal vedeti, da bi bil to za demonstrante uspeh. Po besedah Požarja je očitno, da se jih vsak teden zbere malo manj. Prihajamo v poletje. “Ni nobenega fokusa, nimajo nekega govorca oziroma izrazitega frontmana. Slišal sem, kako so se Mariborčani pogovarjali, da se je dolgčas samo voziti v tistem krogu okrog spomenika na Trgu svobode. Zdi se mi, da je eden od prikritih ciljev, da se nekaj zgodi s protesti, torej, da se izzove neko nasilje.”

Kulturni delavci dobijo iste prejemke kot pred krizo, čeprav nimajo predstav. A očitajo ministrstvu pasivnost.

Člani aktiva delavk in delavcev v kulturi so očitali ministrstvu za kulturo pasivnost pri sprejemanju ukrepov za blaženje posledic epidemije, kar pa naj bi bil povod za “umetniško-striptizerske” proteste pred ministrstvom. A zahtevajo in pričakujejo prilivigiran položaj?

“Ministrstvo ni aktivno sodelovalo že pri prvem svežnju ukrepov in se minister zasedanja sploh ni udeležil, med sprejemanjem drugega svežnja je bilo ministrstvo dobesedno pozvano, da ukrepa, v tretjem svežnju pa kulture ni zapaziti“. So zapisali v Aktivu.

Ali so zaposleni v kulturi priviligirani v Sloveniji?

Državne sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je te trditve aktiva delavk in delavcev v kulturi označila, da ne držijo.

“Prav zaradi našega sodelovanja so bili samozaposleni v kulturi upoštevani tako z temeljnim mesečnim dohodkom, do pravice plačila prispevkov in odlogom akontacjie dohodnine.”

Celoten odziv državne sekretarke si poglejte na spodnjem videu:

Preberite še:

Ponovno v kino, gledališče in na koncerte

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR