Slovenija vedno manj zadolžena

Ukrepi delujejo: Dolg se niža

Statistični urad Republike Slovenije je danes objavil, da je konsolidirani bruto dolg države na koncu drugega letošnjega četrtletja znašal 80 % BDP. Dolg v Sloveniji je nižji, kot je povprečje v evro območju, in se bo še naprej zniževal. Zvišanju dolga v času epidemije se nismo mogli izogniti, saj je vlada – tako kot tudi druge države – intenzivno financirala ukrepe za obvladovanje epidemije.

Primanjkljaj in dolg države sta povezana predvsem z ukrepi države za omilitev posledic epidemije covida-19. Vlada je letos preko državnega proračuna intenzivno financirala ukrepe za obvladovanje epidemije, kljub temu pa je v obdobju zaostrenih epidemioloških razmer Slovenija svojo zadolženost v razmerju do BDP povečala za manj od povprečja držav evro območja in EU.

Vam je všeč članek? Všečkajte FB stran!

Pomembno je tudi bistveno znižanje obresti dolga. Obrestni izdatki za servisiranje dolga državnega proračuna so v letu 2020 znašali 1,7 % BDP, kar je za več kot 300 milijonov evrov nižje v primerjavi z letom 2014, ko so ti znašali 2,9 % BDP.

Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj v jesenski napovedi za letos napoveduje gospodarsko rast v višini 6,1 %. Hkrati se bo po tej napovedi krepilo tudi zaposlovanje – v letu 2022 se bo okrepilo za 1,5 %, v 2023 pa za 1,2 %.

Veseli nas, da se je nagnjenost gospodinjstev k trošenju ob postopnem rahljanju omejitvenih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 in ob nadaljnji rasti bruto razpoložljivega dohodka občutno okrepila.

Vlada bo s pospešenimi investicijami še naprej dajala poudarek okrevanju in odpornosti gospodarstva, za katerega so poleg domačih zagotovljena tudi evropska sredstva.

Preberite še:

Najdražja ločitev v Sloveniji! Ločila sta se najbogatejši par!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

500€ za vsakega novorojenca

Janša pričal na preiskovalni komisiji glede ukrepov prvega in drugega vala

 

MR