Razdeljevanje cepiv po državah EU očitno ni pravično!

Predsednik vlade Janez Janša.

Avstrijski kancler Sebastjan Kurz, bolgarski predsednik vlade Bojko Borisov, predsednik češke vlade Andrej Babiš, predsednik latvijske vlade Arturs Krišjanis Karinš, predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković in predsednik slovenske vlade Janez Janša so na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela naslovili pismo v povezavi z dobavo cepiv proti COVID-19.

 

Predsedniki vlad opozarjajo, da se je EU dogovorila, da se bo s skupnimi močmi borila proti koronavirusu, zavedajoč se, da je EU skupaj močnejša in ker “nihče znotraj EU ne bo varen pred koronavirusom, dokler vsi ne bodo varni.”.

Prav tako je po mnenju evropskih voditeljev, podpisnikov pisma, stvar evropske solidarnosti, da imajo vse države članice, velike ali majhne, ustrezen dostop do cepiv zoper COVID-19. Evropski voditelji v pismu opozarjajo, da je Charles Michel po zadnjem zasedanju Evropskega sveta 21. januarja 2021 tudi potrdil dogovor voditeljev in voditeljic držav članic, da se bodo cepiva vsem državam dobavljala hkrati in po ključu glede na delež prebivalcev v posamezni državi članici.

“Konec decembra 2020 smo vse države skupaj začele kampanjo cepljenja, prav tako je tudi Evropska komisija začrtala cilje glede cepljenja za drugo polovico četrtletja 2021. Zagotoviti moramo, da bodo vse države članice imele enake pogoje, da te cilje tudi dosežejo”

Voditelji v pismu opozarjajo, da je bilo v zadnjih dneh ugotovljeno, da farmacevtska podjetja posameznim državam članicam cepiva ne dobavljajo skladno z januarskim dogovorom na Evropskem svetu, torej ne dobavljajo jih hkrati in po ključu glede na delež prebivalcev v posamezni državi članici.

“Če se bo ta sistem nadaljeval, bo to do poletja pomenilo ustvarjanje velikih neenakosti med državami članicami, pri čemer bodo nekatere države članice dosegle precepljenjost v nekaj tednih, druge pa bodo ostale daleč zadaj.”

Vsebino pisma objavljamo v nadaljevanju:

Draga Ursula, dragi Charles,

že več kot eno leto se skupaj borimo proti pandemiji bolezni COVID-19 in skupaj smo tudi sklenili, da bo pri tem cepivo imelo odločilno vlogo.

V tej zvezi se vam in vašim sodelavcem znova zahvaljujemo za neutrudna prizadevanja pri
zagotavljanju, izboljševanju in pospeševanju dobave cepiv za vse državljane Evrope v zahtevnih okoliščinah in rekordnem času.

V teh prizadevanjih smo se odločili združiti moči, saj se zavedamo, da smo kot Evropska unija skupaj močnejši in da nihče v EU ne bo varen pred koronavirusom, dokler ne bomo varni vsi.

Gre tudi za evropsko solidarnost pri zagotavljanju vsem državam članicam EU, tako velikim kot majhnim, dostopa do redke dobrine, kar so trenutno cepiva proti COVID-19, pod enakimi pogoji. V zaključkih po videozasedanju Evropskega sveta 21. januarja je Charles tako izjavil: »Voditelji in voditeljice so znova potrdili, da bi bilo treba cepiva razdeljevati istočasno in glede na delež prebivalstva.«

V zadnjih dneh pa ugotavljamo, da v nasprotju s tem dogovorom farmacevtske družbe posameznim državam članicam EU ne dobavljajo cepiv pod enakimi pogoji in glede na delež prebivalstva.

Če se bo to nadaljevalo, bodo do poletja še naprej nastajale in se poglabljale velike razlike med državami članicami, pri čemer bi nekatere lahko v nekaj tednih dosegle čredno imunost, druge pa bi ostale daleč zadaj.

Menimo, da to ne bi bilo le v nasprotju z našim dogovorom, ampak tudi duhom evropske solidarnosti.

Cepiti smo začeli vsi skupaj na »cepilni dan« konec decembra in Komisija je za EU določila skupne cilje cepljenja za drugo četrtletje leta 2021. Mi moramo zdaj poskrbeti, da bodo pogoji za doseganje teh ciljev enaki za vse države članice.

Zato tebe, Charles, pozivamo, da z voditelji in voditeljicami čim prej odpreš razpravo o tem
pomembnem vprašanju.

Hvala in lep pozdrav

Preberite še:

Cepiva delujejo! Najhujšo ceno epidemije smo znižali prav s cepivi!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Do smrti je zabodel mamo in poškodoval očeta!
Ali je cepivo AstraZeneca res varno?

 

MR