Ali je cepivo AstraZeneca res varno?

Cepivo je varno! Foto: Pixabay

Minister za zdravje Janez Poklukar potrdil, da je cepljenje s cepivom AstraZenece varno

 

“Ta trenutek po mnenju stroke ni nobenih zadržkov, da ne bi nadaljevali cepljenja po strategiji za cepljenje.”

Po besedah ministra, tako Evropska agencija za zdravila (EMA) kot AstraZeneca ne razpolagata z dokazi, da bi omenjeno cepivo povzročalo povečano tveganje za trombembolične dogodke ali zapore žil.

“V splošni populaciji je tovrstna obolevnost bistveno večja, zato ni nobenega razloga, da bi pod vprašaj postavili cepljenje s cepivom AstraZeneca,” dodaja minister.

Serija, ki je bila v Avstriji vpletena v neželene učinke, v Sloveniji ne obstaja.

Tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je izpostavila, da pri nas te serije cepiva nismo imeli.

“Kljub vsemu je cepivo učinkovito, je varno in na ta način vplivamo na umirjanje epidemije.”

Glede na zelo majhno število zapletov, saj so uradno zabeležili 22 primerov embolije na vzorcu treh milijonov cepljenih, je tveganje primerljivo s tveganjem v splošni populaciji.

Skladno s strategijo cepljenja je cepivo AstraZenece ta trenutek sicer rezervirano za mlajše skupine, še dodaja minister.

“Želimo si, da v najkrajšem možnem času cepimo čim večje število prebivalcev Slovenije, kajti edina pot za zmanjšanje obolevnosti, težje obolevnosti, za zmanjšanje smrtnosti in za ohranjanje odprtih šol in družbe v širšem pomenu je, da precepimo zadostno število prebivalcev.”

Minister se bo cepil z AstraZenecom

Cepljenje je najbolj učinkovit javnozdravstveni ukrep za preprečevanje kužnih bolezni. Seveda pa ta sam po sebi nič ne pomaga, če nimamo odkritega dialoga, vseh kart na mizi in odprte debate o tem, kaj prinaša samo cepljenje. Kakšne so prednosti in kakšne so pasti eventuelno na tej poti. Zagotovo se moramo o tem odprto in odkrito pogovarjati, je zaključil minister in dodal, da se bo po obdobju prebolevnosti tudi sam cepil s cepivom AstraZenece.

Preberite še:

Počivalšek v Ormožu:”Borili se bomo za vsako delovno mesto. Posebej na periferiji.

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

V Ormožu bo 557 ljudi izgubilo službo!
Smo že na pol v rumeni fazi!

 

MR