Cepiva delujejo! Najhujšo ceno epidemije smo znižali prav s cepivi!

Predsednik vlade Janez Janša je bil gost na Planet TV.

Predsednik vlade Janez Janša je bil gost pogovorne oddaje na Planet TV, v kateri je spregovoril o prvi obletnici vlade, spopadu z epidemijo, o razkolu v slovenski družbi in o aktualno političnih temah.

 

Zaradi cepljenja se je znižala smrtnost

Glede boja z epidemijo je predsednik vlade dejal, da cepiva delujejo, da smo v Sloveniji s cepivi znižali najhujšo ceno epidemije, to je smrtnost, po tem, ko se je cepilo najbolj ranljivo skupino ljudi v domovih za ostarele. Prav tako je poudaril, da se proizvodne kapacitete cepiv večajo. Kritičen pa je do tega, da je Evropska komisija z dobavitelji podpisala ne najbolj natančne pogodbe.

Tudi v tej zgodbi se vidi, “da je eden večjih problemov evropska birokracija, ki narašča, ki je dobro plačana in iztrgana iz realnega okolja in, ki mnogokrat podleže tudi lobističnim pritiskom multinacionalk.”

Bili smo veliko boljši kot so na začetku napovedovali

Na vprašanje o uspehih in neuspehih pri obvladovanju epidemije je predsednik vlade dejal, da bomo o tem lahko govorili po tem, ko bomo obvladali epidemijo.

“Kar se tiče ekonomskih in socialnih posledic epidemije, pa je vlada v osmih protikoronskih paketih posledice epidemije bistveno omilila,” je dejal predsednik vlade.

Izpostavil je, da so bile prve napovedi o posledicah epidemije, da bo 120.000 brezposelnih, danes jih imamo manj kot 90.000. Drugačen od napovedi uradnih institucij je tudi padec BDP. Hitrejše bo kot napovedujejo tudi okrevanje.

Prejšnje vlade niso poslušale priporočil WHO!

V nadaljevanju je predsednik vlade opozoril, da je bila v Sloveniji pred slabimi štirimi leti delegacija Svetovne zdravstvene organizacije, ki je ocenjevala pripravljenost posameznih držav na morebitno epidemijo. Slovenija je za večino področij dobila relativno slabo oceno, prejeli pa smo tudi predloge, na kaj se je v primeru epidemije treba pripraviti.

“Ko danes gledamo, kaj od tega je bilo do leta 2020 narejenega, lahko ugotovimo, da ni bilo narejeno nič, kljub jasnim napotkom,” je dejal predsednik vlade in dodal, da je bil to tudi eden od razlogov, da se je “puška vrgla v koruzo”.

Preberite še:

Žalna slovesnost v spomin preminulim v času epidemije covida-19.

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Do smrti je zabodel mamo in poškodoval očeta!
Ali je cepivo AstraZeneca res varno?

 

MR