Prihajajo novi vročinski rekordi sporoča agencija za okolje

“Najvišje temperature, ki jih lahko pričakujemo, bodo dosegle 38, ponekod tudi 39 stopinj Celzija. To bi ponekod lahko bil tudi julijski vročinski rekord. Najverjetneje ga bomo v Ljubljani presegli v soboto. Trenutni julijski rekord v Ljubljani je 37,6 stopinje Celzija. V osrednji Sloveniji bo torej najbolj vroč dan sobota. V noči na nedeljo lahko v večjem delu Slovenije, z izjemo Primorske, pričakujemo osvežitev. Količina padavin bo na Primorskem do torka nična. Konec vročinskega vala pričakujemo v torek prihodnji teden,” je v izjavi za javnost uvodoma napovedal Brane Gregorčič.

“Suša je zdaj kar zaostrena. Zadnji kolikor toliko dobro ‘namočen’ mesec je bil april. Izrazita suša je najhujša na Primorskem. Nevihte, ki jih pričakujemo v noči s sobote na nedeljo, bodo lahko povzročile kakšno neurje. V torek in sredo naj bi nekaj dežja padlo tudi na Primorskem,” je povedal in dodal, da se bo veter danes in jutri nekoliko umiril so zapisali na siol.net.

“Danes in jutri na Primorskem kakšnega hudega vetra ne bo, zapihal bo maestral. Okrog 13. ure. Umiril se bo do večera.”

Kaj priporočajo ljudem?

V bližini požara se ni pametno zadrževati zunaj. Najbolj kritično je v okolici samega požara, pravi meteorolog.

“Vročina je zaenkrat dokaj suha, vlažnosti v zraku ni kaj dosti. To se bo počasi slabšalo. Od nedelje naprej bo ozračje soparnejše. V soboto bo občutek puščavske vročine. V soboto bo najbolj vroč osrednji in jugovzhodni del Slovenije. Najvišje temperature bodo od 36 do 39 stopinj Celzija,” je še pojasnil Gregorčič.

Stanje podzemnih voda

“Tako na Krasu kot tudi na območju slovenske Istre bodo manjše količine padavin delno omilile to stanje. Potrebnih bo nekaj zaporednih padavin, da se bo stanje podzemnih voda izboljšalo. Stanje podtalnice je nizko v večjem delu države. Pomanjkanje se stopnjuje na kraških vodonosnikih  in vodonosnikih v osrednji Sloveniji. Vendar pa je tu zaloge zdaj še dovolj,” pa je povedal Andrej Golob.

TS

Vir: siol.net

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Novi fiasko Klakočar Zupančičeve