Predsednik vlade Janez Janša: Za razpravo o vladavini prava in stanju demokracije v Sloveniji si prizadevam že od leta 1987

Svoboda medijev!

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil videokonferenčne razprave o svobodi medijev in vladavini prava v Sloveniji. Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) je namreč danes nadaljevala razpravo o svobodi medijev in vladavini prava v Sloveniji, ki jo je pričela 5. marca 2021.

 

Kot je uvodoma dejal predsednik vlade Janez Janša si osebno že od leta 1987 prizadeva, da bi Evropski parlament razpravljal o vladavini prava in svobodi medijev in stanju demokracije v Sloveniji.

“Takrat na začetku to ni bilo mogoče, ker je bila Slovenija še v Jugoslaviji, smo pa takšno pomoč takrat najbolj potrebovali, na nek način pa potrebujemo to razpravo tudi sedaj oziroma ves čas tranzicije, ki še vedno ni dokončana,” je uvodoma dejal premier. Nobena skrivnost ni, da imamo v Sloveniji probleme z vladavino prava in svobodo medijev. Seveda pa na te probleme gledamo različno. Tisto, kar je objektivno merilo, pa so dejstva,” je dejal predsednik vlade.

Ob tem je pozdravil, da se je tovrstna razprava odprla in izrazil upanje, da današnja razprava ni zadnja.

“Kar se tiče predstavnikov vlade, smo pripravljeni sodelovati kadarkoli. Obžalujem, da smo dobili v zadnjih nekaj urah nekaj opozoril v smislu, da morate vi osebno odobriti, kaj bomo pokazali kot video, kar si me ne zdi velik prispevek k spoštovanju svobode medijev,” je navedel premier.

Janša je povedal, da kar se tiče stališča slovenske vlade, za razliko od prejšnjih vlad mi ne želimo ničesar skrivati, pripravljeni smo se pogovarjati o čemerkoli, za kar kdorkoli misli, da je problem z vladavino prava in svobodo medijev v Sloveniji, želimo le dovolj časa, da predstavimo tudi drugo plat in seveda vabimo vse, ki mislijo, da je karkoli narobe, da pridejo v Slovenijo in se neposredno seznanijo s situacijo.

“Vsak iz tujine bi potreboval le kakšen teden bivanja, dobrega prevajalca in z njegovo pomočjo spremljanje medijev in političnega dogajanja pri nas in mu bo popolnoma jasno, kaj se v Sloveniji dejansko dogaja.”

Slika bo drugačna kot je bila skušana prikazana s strani slovenskih predlagateljev, je poudaril premier Janez Janša

“Zavedamo se, da je današnja razprava, čeprav poteka v okviru Evropskega parlamenta namenjena notranjepolitični situaciji v Sloveniji. Dvomim, da koga v Latviji, Luksemburgu ali na Portugalskem to zanima. Tako kot verjetno tudi nihče iz Slovenije ne spremlja posebej medijske situacije v Latviji ali na Portugalskem,” je dejal premier.

Ne skrivamo ničesar, želimo pa, da se stvari objektivno presojajo in da vsaka institucija spoštuje svoje pristojnosti, je še poudaril ob tem.

Premier Janez Janša je nato predlagal ogled videa, pripravljenega v angleščini, ki govori o napadih na novinarje, postopkih zoper novinarje, o poskusu umora novinarja v Sloveniji v času, ko je Slovenija že samostojna in na kar ne moremo biti ponosni.

“Žal tisti, ki imajo polna usta svobode medijev, takšnih problemov, kot so problemi slovenskih novinarjev, ki so bili bodisi pretepeni skoraj do smrti, ali pa odpuščeni iz službe, ko so umirali, tega ne vidijo,” je dejal premier Janez Janša.

Ker evropska poslanka Sophie Sophie in ‘t Veld (Renew/D66) videa kljub predhodnem dogovoru in usklajevanjih ni želela predvajati, jo je predsednik vlade pozval, naj v praksi dokaže, da se zavzema za svobodo medijev in naj video predvaja. Prav tako je zavrnil navedbe, da gre za tehnične probleme, saj so strokovne službe parlamenta potrdile, da tehničnih težav z videom ni.

Video, ki ga evropska poslanka, predsedujoča skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), ni želela predvajati, si je mogoče ogledati na tej spletni strani.

Preberite še:

Česa se boji Evropski Parlament?

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Nalezimo se dobrih navad. Cepimo se!
V »tekočem zaključnem pregledu« v EMA tri cepiva, med drugim tudi rusko cepivo Sputnik!

 

MR