V »tekočem zaključnem pregledu« v EMA tri cepiva, med drugim tudi rusko cepivo Sputnik

Cepivo je varno! Foto: Pixabay

V tretji fazi kliničnega preizkušanja je 23 cepiv, status tekočega pregleda pa Evropska agencija za zdravila (EMA) izvaja za tri cepiva. Prvo je cepivo CureVac, ki temelji na tehnologiji mRNA, njegova končna potrditev je predvidena v dobrem mesecu dni. Cepivo Sputnik V, ki je klasično vektorsko cepivo, še ni blizu potrditvi, kajti manjka obsežen del dokumentacije za tretjo klinično študijo cepiva, saj je bilo izvedenih malo testiranj na posameznikih. Nekatere države v EU in drugje se sicer odločajo za cepivo Sputnik, a za članice EU naj velja, da se ni smiselno odločati mimo EMA. Tretje cepivo je NovaVax, ki je proteinsko cepivo, izdelano z biotehnologijo, in je zato drugačno od mRNA in vektorskih cepiv. Cepivo je 90-odstotno učinkovito.

 

Med priporočili strokovnjakov za cepljenje je Štrukelj na prvem mestu poudaril odločitev EMA glede cepiva AstraZenece, ki je varno in učinkovito. Dosega temeljno učinkovitost, s katero preprečimo težjo bolezen, stopnje idealnosti, ko bi se oseba zavarovala celo pred okužbo, ne dosega.

Glede pojava strdkov velja, da se zelo redko pojavijo kot posledica cepljenja, in sicer en primer na milijon cepljenj. Za primerjavo: strdki se pri jemanju kontracepcijskih tablet lahko pojavijo pri 1000 primerih na 1 milijon oseb, ki tablete jemljejo.

Skupina predlaga, naj potrdilo o cepljenju poleg osnovnih informacij vsebuje tudi informacijo o odzivu imunskega sistema na cepljenje. Za pojasnjevanje vprašanj o cepljenju naj se po vzoru vladnega klicnega centra, ki opravlja veliko vlogo, vzpostavi čim več klicnih centrov. Ti bi lahko pomagali razbremeniti lečeče in osebne zdravnike. Novartisov obrat v Mengšu ima prostorske in kadrovske možnosti za proizvodnjo cepiv. Je pa v farmacevtski industriji izjemno pomembno, da se obstoječa proizvodnja ne meša z novo, zato treutno možnosti za izdelavo cepiv ni.

MR