Predsednik vlade Janez Janša: Evropski svet je na tem zasedanju zaključil vsa odprta vprašanja in našel rešitev, s katero sta zadovoljni obe strani, zmagovalec je Evropska unija

Predsednik Janez Janša dosegel velik kompromis v EU.

Predsednik vlade Janez Janša je danes po zaključku zasedanja Evropskega sveta v izjavi za medije podrobneje spregovoril o posameznih točkah dnevnega reda: o usklajevanju v zvezi s covidom-19, podnebnih spremembah, boju proti terorizmu, odnosih EU-ZDA, Turčiji in južnem sosedstvu.

 

Predsednik vlade Janez Janša je po zasedanju Evropskega sveta poudaril, da je za njimi zelo uspešen vrh.

“Kljub pesimističnim pričakovanjem je tudi ta vrh dokazal, da ko gre zares, države članice Evropske unije stopijo skupaj in najdejo rešitve tudi tam, kjer se mogoče še pred sestanki ne nakazujejo.”

Predsednik vlade je v nadaljevanju poudaril, da sta bili na zasedanju ključni dve, med seboj povezani temi. Prva je spopad z epidemijo, druga pa zagotovitev finančnih instrumentov za blaženje posledic epidemije in razvoj. Poudaril je, da je celotni paket, ki bi moral biti uveljavljen 1. januarja 2021, “visel v zraku” zaradi zapleta pri instrumentu, na podlagi katerega bi se finančna sredstva varovala s tako imenovano klavzulo vladavine prava. Evropski svet je na tem zasedanju zaprl vsa odprta vprašanja in našel rešitev, s katero sta zadovoljni obe strani, zmagovalka je Evropska unija.

“Dobili smo možnost realne uveljavitve obeh inštrumentov s 1. januarjem 2021. Potrebnih bo sicer nekaj hitrih postopkov,” je dejal predsednik vlade in dodal, da so ti po njegovem mnenju izvedljivi. “Z določitvijo poti smo dobili mehanizem, ki zasluži to ime. Gre za pristop, ki izključuje arbitrarnost, ki omogoča uveljavljanje enakih vatlov za vse države članice, in gre za mehanizem, ki bo podvržen presoji Evropskega sodišča.”

Predsednik vlade Janez Janša je znova izrekel čestitke nemškemu predsedstvu, Poljski in Madžarski, da so, potem ko je vse “viselo v zraku”, zmogli korake, ki so na koncu pripeljali do kompromisa.

Voditelji so na zasedanju izmenjali tudi izkušnje glede pandemije. Po izmenjavi informacij z Evropsko komisijo, na podlagi novih napovedi in podatkov je po njegovem mnenju slika optimistična tudi zaradi cepiv, ki pomenijo luč na koncu predora. Zaradi vremenskih razmer pa bosta prihodnja dva meseca zelo naporna.

“Veliko tveganje so tudi božični in novoletni prazniki, zato se večina držav odloča za zaostrovanje ukrepov v tem času. Tudi tiste, ki so ukrepe po drugem valu že sprostile.”

Glede cepiva je predsednik vlade Janez Janša povedal, da bo prvo, Pfizerjevo cepivo na voljo najpozneje 27. decembra, verjetno že prej. Glavni razlog, da so cepivo v Veliki Britaniji že odobrili, v EU pa ne, je po mnenju predsednika vlade ta, da je postopek verifikacije v EU bolj zapleten. Evropska agencija za zdravila (EMA) je sestavljena tako, da v njenem širšem okviru sodelujejo tudi nacionalne agencije. Potrebno je strokovno soglasje in trenutno manjka še soglasje dveh držav.

Evropa bo tako dobila 100-odstotno preverjeno in testirano cepivo, za katerim ne bo stal le en nacionalni organ za verifikacijo, ampak organi vseh držav članic, kar pomeni, da bo varnost dejansko 100-odstotna, je poudaril predsednik vlade.

“Cepivo zaradi shranjevanja pri nizki temperaturi zahteva precej logističnega napora.”

Povedal je, da so se voditelji na zasedanju Evropskega sveta dogovorili, da bodo cepivo dobile vse države, vse na isti dan. Da bodo cepljenje začele v istem dnevu oziroma tednu in da se bo razdelilo sorazmerno glede na število prebivalcev. Najpozneje do sredine januarja bo na voljo tudi drugo cepivo, ki bo razdeljeno na enak način in po enakih postopkih kot prvo. V prvi polovici januarja lahko računamo na začetek cepljenja najbolj ranljivih skupin v vseh državah EU z dvema preverjenima in odobrenima cepivoma. Ker pa odmerkov cepiv na začetku ne bo dovolj, bo verjetno treba vsaj nekatere ukrepe obdržati do sredine prihodnjega leta.

Premier Janša je opozoril tudi na neznanke glede imunosti in na nujnost uporabe hitrih testov v zdravstvu, pri negi starejših, v kritični infrastrukturi in zelo verjetno tudi v šolstvu.

“Dobili smo koristne informacije tistih držav, ki so že izvajale množično testiranje. Vemo, kaj se obnese in kaj ne. Da virus izgine iz populacije, se mora cepiti 70 % prebivalstva v vsaki državi članici.”

Spomnil je tudi, da je v Sloveniji že na voljo aplikacija za naročanje na cepljenje.

“Prej se nekdo prijavi, prej bo na vrsti za cepljenje, če ne spada v rizično skupino ali med zdravstveno osebje, ki bo prvo prejelo cepivo.”

Glede razprave o podnebnih spremembah je poudaril, da so v sprejetem dogovoru o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 zajete pripombe, ki sta jih imeli Slovenija in Hrvaška. Evropski voditelji so, kot je poudaril premier Janez Janša, brez večje razprave pozdravili novo agendo za boj proti terorizmu in podprli sankcije proti Turčiji na podlagi pravnega okvira, vzpostavljenega novembra lani. Voditelji in voditeljice so se danes sestali tudi v okviru vrha držav evrskega območja.

Predsednik vlade je v izjavi za medije poudaril tudi, da se državni načrt za okrevanje pripravlja in ga bo vlada zelo verjetno sprejela še ta mesec, čeprav je rok april 2021.

“Prioriteto ima zdravstvo.” Povedal je tudi, da bo v soboto potekal posvet s predstojniki bolnišnic in zdravstvenih domov glede dodatnih zmogljivosti in novih investicij, glede vseh tistih projektov, ki so doslej stali.

Preberite še:

Predsednik vlade Janez Janša: Evropski svet je na tem zasedanju zaključil vsa odprta vprašanja…

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Prizadevanje Janeza Janše za kompromis med EU in Poljsko ter Madžarsko padel na plodna tla…
OMILITEV UKREPOV! Velja od torka 15.12.2020 do srede 23.12.2020! Ponovno odprte trgovine, potniški promet, gibanje med občinami…

 

MR