Poostren nadzor na slovenskih mejah! Hrvaška v Schengen?

Poostren nadzor na državnih mejah

V Ministrstvu za notranje zadeve je danes potekal delovni sestanek med državnim sekretarjem Francem Kanglerjem in državno sekretarko hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve Terezijo Gras.

Državni sekretar Franc Kangler in državna sekretarka Terezija Gras, poleg njiju sta še državni sekretar dr. Božo Predalič in s hrvaške strani pomočnik generalnega direktorja policije in vodja mejne uprave Zoran Ničeno.
Državni sekretar Franc Kangler in državna sekretarka Terezija Gras, poleg njiju sta še državni sekretar dr. Božo Predalič in s hrvaške strani pomočnik generalnega direktorja policije in vodja mejne uprave Zoran Ničeno. | Avtor MNZ

Državna sekretarja sta se pogovarjala o aktualnih temah policijskega sodelovanja med državama. Pregledala sta stanje na področju nezakonitih migracij na zahodnobalkanski poti in slovensko-hrvaški meji. Proučila sta možnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama pri preprečevanju nezakonitih prehodov slovensko-hrvaške meje.

Državni sekretar Kangler je poudaril, da želi Slovenija v času pred prevzemom predsedovanja Svetu EU še dodatno okrepiti nadzor na zunanji schengenski meji in poskrbeti za neposredno izmenjavo informacij na področju migracij v državah Zahodnega Balkana. Dejal je, da podpira vstop Hrvaške v schengensko območje, saj bi to razbremenilo slovensko policijo. Posledično bi se tudi vse obveznosti sistema vstopa in izstopa, ki ga zahteva Evropska komisija (biometrično evidentiranje vstopa in izstopa državljanov tretjih držav v schengenski prostor) prenesle na Hrvaško, to pa bi za Slovenijo pomenilo tudi velik finančni prihranek.

Državna sekretarka Gras je povedala, da so s strani Evropske komisije prejeli obvestilo o izpolnitvi vseh pogojev za vstop Hrvaške v schengen, čakajo le še na odločitev držav članic EU. Hrvaška si želi vstopa v schengen še letos. Hrvaška je prejšnji mesec zabeležila upad števila ilegalnih migrantov, kar med drugim pripisujejo požaru v kampu Lipa, ki se je nahajal v neposredni bližini meje med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino.

Na sestanku sta bila s slovenske strani še državni sekretar dr. Božo Predalič in generalni direktor policije dr. Anton Olaj. Hrvaško državno sekretarko sta spremljala pomočnik generalnega direktorja policije in vodja mejne uprave Zoran Ničeno ter vodja sektorja za schengensko usklajevanje in sklade EU Monika Brač Jugović.

Preberite še:

Predsednik Vlade RS Janez Janša poziva Evropsko komisijo naj pošlje komisijo, ki naj preveri stopnjo demokracije in svobode medijev.

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Janša na sestanku s predsedniki vseh strank in predsednikom države
Janez Janša predlaga sporazum za sodelovanje

 

MR