Janša na sestanku s predsedniki vseh strank in predsednikom države

Predsednik vlade s predsednikom države in predsedniki ter s predsednicama parlamentarnih strank.

Predsednik vlade in predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je danes udeležil srečanja predsednic in predsednikov parlamentarnih strank, ki ga je gostil predsednik republike Borut Pahor. Srečanja so se sicer udeležili tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek, predsednik NSI Matej Tonin, predsednica SD Tanja Fajon, predsednica SAB Alenka Bratušek, predsednik SNS Zmago Jelinčič in predsednik DeSUS Karl Erjavec.

 

Kot je po srečanju povedal predsednik vlade Janez Janša je bil pogovor, ki se je ravnokar končal, koristen.

“Težje rečem, da je bil tudi uspešen, a pogovor nikoli ne škodi,” je dejal premier.

Nadaljeval je, da je žal trajalo dolgo časa, da je prišlo vsaj do nekoliko okrnjenega srečanja predsednikov in predsednic parlamentarnih strank.

“Za nami je skoraj eno leto mandata te vlade in vladne koalicije in od samega začetka se je skušalo zbrati sile za nezaupnico ter rušenje vlade in šele po 11 mesecih, ko smo se v Državnem zboru ponovno prešteli, je nastopil pogoji za dialog in pogovor, ki je v Sloveniji sicer že obstajal ne glede na to, kdo je imel koalicijsko večino;” je dejal predsednik vlade Janez Janša in opozoril, da je dialog v lanskem letu izostajal ravno v času, ko bi ga mogoče najbolj potrebovali.

Po besedah predsednika vlade je bilo veliko vprašanj odprtih in nekatere dileme tudi pojasnjene. Koalicija je imela sicer nekoliko večjo ambicijo, da bi potem, ko je bil naš prvi predlog sporazuma o sodelovanju pri odgovorih na ključne izzive v prihodnosti, ki smo ga dali na začetku mandata oziroma maja lanskega leta, zavrnjen, bilo sprejeto sodelovanje. Spomnil je, da je sedaj pripravljen bolj okrnjen predlog za sodelovanje, ki opozicije v ničemer ne zavezuje, omogoča pa ji, da sodeluje pri iskanju rešitev in odgovorov na razvojna vprašanja že od samega začetka, torej še preden koalicija oblikuje svoja stališča.

“Težko rečem, da je po teh odzivih prisotnih iz opozicije možnost, da do bolj organiziranega sodelovanja pridemo, bistveno večja, kot lani, si pa vseeno želimo, tudi v imenu koalicije, da vse stranke opozicije, tudi tiste, ki danes niso bile prisotne, še enkrat pretehtajo svojo odločitev, saj s takšnim sodelovanjem ničesar ne izgubijo in jih k ničemer ne zavezuje,” je dejal predsednik vlade.

Predsednik vlade je dodal, da ta sporazum vlado zavezuje k marsičemu, vladna koalicija pa bi na podlagi podpisanega sporazuma z vsemi strankami, pridobila večjo širino pogledov, in to ne šele pri razpravi v Državnem zboru, ampak že pri pripravi rešitev.

“Dogovor, ki ga je omenil predsednik države in ki je bil v tem krogu dosežen, je dogovor o tem, da v bližnji prihodnosti, ko bodo dileme v zvezi z nadaljnjim potekom spopada z epidemijo v Evropi razčiščene, govorimo o sagi o cepivih, organiziramo sestanek, na katerega bomo poleg sestave, ki je bila danes prisotna, povabili tudi tiste, ki so manjkali, prav tako pa tudi vse vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank in oba predstavnika narodnosti. Na omenjenem sestanku bo vlada predstavila načrte izhodne strategije. Hkrati pa bo to priložnost za vse, tudi tiste, ki so v opoziciji in niso imeli možnosti srečevanja s stroko, ki je vladi svetovala, da lahko stroki postavijo vprašanja za naprej in za nazaj in da vsaj, ko gre za izhodno strategijo, dosežemo večjo stopnjo soglasja, kot je bila prisotna v najhujših časih epidemije, ko je del radikalne opozicije nasprotoval vsem ukrepom, ne glede na to, ali je šlo za odpiranje in zapiranje javnega življenja,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

V nadaljevanju je premier odgovarjal tudi na novinarska vprašanja. Sprva je bilo izpostavljeno morebitno sodelovanje z DeSUSom ter tudi, kako iskreno je mišljena pobuda o sodelovanju, če pa se na premierjevem twitter profilu lahko prebere “lažnivemu Erjavcu se ponovno dogaja stranka.”

Predsednik vlade je opozoril, da ima na svojem profilu jasno napisano, da “če retvitam nekoga, ne pomeni, da podpiram tisto, kar je zapisano. Mislim, da sem tudi novinarske prispevke retvital, a se ne strinjam z njimi. Z retvitom želim opozoriti na neko zadevo in ta medij je temu namenjen.”

Predsednik vlade je tudi dejal, da kar se tiče Desus, je bil gospod Erjavec na današnjem sestanku relativno nejasen.

“Če se ne motim, je povedal, da oni niso del vladne koalicije niti niso del kul koalicije. Kaj naj bi to pomenilo v praksi, bomo skušali v prihodnosti razjasniti,” je povedal premier Janez Janša.

Predsednik vlade je nato spregovoril tudi o cepljenju in kaj pomeni stavek, da vlada vlaga dodatne napore za iskanje dodatnih cepiv in ali namerava država kupovati cepiva sama. Prav tako je odgovoril na vprašanje, kaj pomeni veliko število neporabljenih cepiv.

“Vsi izvajalci cepljenja imajo rok 48 ur, da vnesejo podatke o cepljenju, torej tisto, kar je na spletnih straneh predstavljeno kot število cepljenih, je vedno dejansko manjše število od tega, kar je v praksi realizirano,” je povedal premier Janez Janša in dodal, da kolikor ve, “noben teden ne ostane nič od cepiva, ki ga država dobi.”

“Slovenija se je takoj po novem letu organizirala za bistveno bolj množično cepljenje, saj so bile iz skupnih evropskih naročil najavljene večje količine cepiva. Mi smo sposobni porabiti bistveno več cepiva v krajšem in realnem času, kot cepiva dobimo in tudi interes je zelo velik, saj nimamo nobenega problema s tem, da se ljudje ne bi želeli cepiti, pravzaprav je cepiva premalo, ker je interes velik,” je povedal predsednik vlade.

“Kar se tiče iskanja dodatnih načinov za dobavo cepiv, pa je bila izjava mišljena tako kot je bila rečena, preučujemo vse možnosti, ki bodo realne in ki bodo varne,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Preberite še:

V Račah in Miklavžu gojili prepovedane droge

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Janez Janša predlaga sporazum za sodelovanje
Nasilna smrt 76-letnice v okolici Slovenske Bistrice

 

MR