Ponovno poceni bencin

Nižje trošarine
Nižje trošarine. Foto: Pixabay

Ponovno uvajamo najvišje dovoljene cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva

Zaradi utemeljeno pričakovanih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen, ki niso sezonska, se je znižala cene pogonskega goriva.

Določili so najvišjo dovoljeno maloprodajno in veleprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina (NMB-95) in dizelskega goriva. Najvišja dovoljena maloprodajna cena z DDV za motorni bencin NMB-95 znaša 1,560 evra za liter, za dizel pa 1,668 evra za liter. Najvišja dovoljena veleprodajna cena z DDV za motorni bencin NMB-95 znaša 1,540 evra za liter, za dizel pa 1,648 evra za liter.

Uredba nalaga podjetjem, da zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne in veleprodajne cene naftnih derivatov, ne smejo prenehati prodajati blaga. Vlada pa bo zato po izteku ukrepa, za čas trajanja ukrepa določila primerno nadomestilo podjetjem, katerim ta ukrep povzroča občutno škodo.

Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena za NMB 95 in dizel je določena na podlagi zadnje 7-dnevne povprečne reprezentativne cene naftnih derivatov za Slovenijo, ki so bile sporočene Evropski komisiji za “Weekly Oil Bulletin”. Najvišji možni veleprodajni ceni sta za 0,02 evrov na liter nižji od določene drobnoprodajne cene, kar po oceni vlade omogoča prodajo derivatov tudi malim trgovcem.

Uredba in s tem najvišje dovoljene cene začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu in velja tri mesece do vključno 10. avgusta 2022.

Preberite še:

Zakaj so cene goriva poletele v nebo?

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

4 mega-afere desetletja Roberta Goloba

Zelo velika napaka na volitvah!!!

 

MR