Zakaj so cene goriva poletele v nebo?

Cena goriva
Cena goriva. Foto: Pixabay

Cene 95-oktanskega bencina in dizla se spet oblikujejo prosto na trgu. Gibanje Svoboda je namreč nasprotovalo vladnim ukrepom za regulacijo, zato se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen pogonskih goriv. Izteklo se je tudi trimesečno obdobje zamrznitve obračunavanja omrežnin in prispevka za obnovljive vire za elektriko, tako da bodo računi spet višji. Draži se tudi plin.

 

Vlada se je za začasno regulacijo maloprodajnih cen določenih naftnih derivatov odločila 14. marca zaradi hudih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen po ruskem napadu na Ukrajino. Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina po državi je določila pri 1,503 evra za liter, dizla pa 1,541 evra za liter. Nato je 31. marca zaradi težav, ki jih je regulacija povzročila za nekatere manjše ponudnike, na malenkost nižji ravni določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene, so zapisali na Nova24tv.si.

Ker so se razmere na trgu naftnih derivatov v vmesnem obdobju po navedbah gospodarskega ministrstva stabilizirale in ker trenutno ne zaznavajo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv, vlada regulacije ni podaljšala. Na ministrstvu ocenjujejo, da se bodo cene v Sloveniji še vedno gibale v okviru povprečja in EU ter držav z evrom, tako da je pričakovati njihovo opaznejšo rast. V družbi Petrol so v soboto potrdili podražitev, kot pravijo, bodo cene primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem.

Ponekod zmanjkalo goriva

Zaradi napovedanih podražitev so sicer v družbah Petrol in OMV na nekaterih bencinskih servisih v petek in soboto zaznali povečano povpraševanje po pogonskih gorivih. Kljub povečani dobavi zalog je na nekaterih servisih za krajši čas zmanjkalo goriva.

Nekoliko bodo cene blažile nižje trošarine, poroča STA. V četrtek je vlada do konca julija podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, ob pogonskih gorivih še na elektriko, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje. Nižje trošarine bodo tako vsaj nekoliko nižale račune za elektriko, ki se bodo s tistimi za maj vrnili vsaj na raven, preden je država z zakonom za februar, marec in april začasno zamrznila obračunavanje omrežnine in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Že z majem medtem kar nekaj ponudnikov za gospodinjstva draži plin. Cene plina na trgu so sicer trenutno nižje od rekordov s konca 2021, a še vedno vztrajajo na ravneh, ki so bile v tem času lani nepredstavljive.

Vir: Nova24tv.si

Preberite še:

Ponoči huda nesreča na avtocesti, tri vozila, eno osebo našli na…

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

4 mega-afere desetletja Roberta Goloba

Elektrika ostaja še vedno poceni!

 

MR