Najbolj grobo kršenje svobode govora in medijev v zadnjem času!

Tanja Fajon grobo krši načela demokracije in svobode govora.

Stranka Socialnih demokratov je prestopila mejo sprejemljivega v slovenskem medijskem prostoru. Na javno objavljen dogodek – tiskovno konferenco Tanje Fajon – so snemalcu Nove24 fizično preprečili dostop. Iz ust predstavnikov za odnose z javnostjo SD je bilo slišati celo strašljive besede, da na njihovih tiskovnih konferencah niso zaželeni.

 

Denis Sarkić, tiskovni predstavnik stranke je v telefonskem pogovoru dejal, da z njimi ne želijo sodelovati, torej diskriminirajo med različnimi mediji. 

Veliki “zagovorniki” medijske svobode dokazujejo, da so v svojem bistvu zgolj zatiralci človekovih pravic. Polna so jih usta velikih besed, vendar bi prepovedali vse, ki se ne strinjajo z njimi. V dejanjih so res ponosni nasledniki komunistov,” je komentiral direktor Nova24TV Boris Tomašič. 

Ostro so se odzvali v Združenju novinarjev in publicistov

V Združenju novinarjev in publicistov ostro protestirajo proti dogodku, ko je predsednica SD Tanja Fajon pred sedežem stranke podala izjavo za medije. Pri tem je, kot poročajo mediji, varnostnik oz. nekdo iz strankine centrale preprečil dostop in snemanje izjave snemalcu Nove24TV in to kljub temu, da je Nova24TV uradno zabeležena v razvidu medijev in ima enake pravice sodelovanja na novinarskih dogodkih kot vsi drugi mediji.

V ZNP pravijo, da tovrstno omejevanje dela medijev ni sprejemljivo ne za opozicijsko ne za vladno ali katerokoli drugo stranko in grobo posega v svobodo dela medijev. Posebej je nerazumljivo s stranki stranke, ki dnevno opozarja na domnevne pritiske na delo medijev v Sloveniji, in katere evropska poslanka v Evropskem parlamentu sproža razprave o domnevnem kršenju medijske svobode v Sloveniji. Očitno v SD pritiske na medije opazijo le takrat, ko naj bi jih izvajali drugi.

Gre za diskriminacijo, ki je v nasprotju z vrednotami medijske svobode, pa tudi same demokracije.

V ZNP tudi pričakujejo, da bodo v SD preklicali svojo današnjo objavo na Twitterju, namenjeno Novi24TV, da njeni novinarji na dogodkih SD niso dobrodošli in da z njenimi novinarji in snemalci ne sodelujejo. V kolikor do preklica ne bo prišlo, bodo pozvali vse ostale medije v Sloveniji, da v znak protesta bojkotirajo vse dogodke, ki jih prireja stranka SD.

O napadih na novinarje s strani SD, njene predsednice in evropske poslanke Tanje Fajon bodo obvestili tudi Evropski parlament, pristojno evropsko komisarko in mednarodna novinarska združenja.

Preberite še:

Južnoafriški sev koronavirusa tudi v Sloveniji

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Predsednik Vlade RS Janez Janša poziva Evropsko komisijo naj pošlje komisijo, ki naj preveri stopnjo demokracije in svobode medijev
Janša na sestanku s predsedniki vseh strank in predsednikom države

 

MR