Musk razkril, kako je Twitter sistematičo cenzuriral v prid leve politike

Nič več ne bo tako, kot je bilo. Novi lastnik Twitterja Elon Musk je izdal osupljivo razkritje o tem, kaj je vodilo tehnološkega velikana, da je v zadnjih tednih predsedniških volitev leta 2020 zamolčal zgodbo o prenosnem računalniku Hunterja Bidna, sina predsednika Joeja Bidna. A to še ni vse – najdeni so bili tudi dokazi o vsesplošni zaroti med Twiterjem in levo politiko. 

Po dolgi zamudi je Musk svoje ugotovitve predal novinarju Substacka Mattu Taibbiju, ki je na Twitterju pojasnil, kaj se je dogajalo v zakulisju.

“Nekatera od prvih orodij za nadzor govora so bila zasnovana za boj proti neželeni elektronski pošti in finančnim goljufom. Sčasoma so osebje in vodje Twitterja začeli vedno bolj uporabljati ta orodja. Zunanji ljudje so začeli vlagati peticije podjetju, naj začne posegati v svobodo govora: najprej malo, potem pogosteje, potem nenehno,” je zapisal Taibbi.

“Do leta 2020 so bile zahteve povezanih akterjev za izbris tvitov rutinske. En direktor je pisal drugemu: ›Še nekaj za pregled od Bidnove ekipe.‹ Odgovor bi se vrnil: ›Obravnavano.‹”

Taibbi je delil posnetek zaslona te izmenjave oktobra 2020, ki vsebuje povezave do tvitov, ki jih je Bidnova ekipa domnevno želela odstraniti so zapisali na nova24tv.si

Tviterjeva cenzorska orodja v prid demokratom

“Obe strani sta imeli dostop do teh orodij. Na primer, leta 2020 so bile prejete in upoštevane zahteve tako Trumpove Bele hiše kot Bidnove kampanje. Vendar … Ta sistem ni bil uravnotežen,” je zapisal Taibbi. “Temeljil je na stikih. Ker so na Twitterju večinoma delali in še vedno delajo ljudje ene politične usmeritve, je bilo več kanalov, več načinov za pritoževanje, odprtih za levico (no, demokrate) kot za desnico.”

“Posledični nagib v odločitvah o moderiranju vsebine je viden v dokumentih, ki jih boste prebrali. Vendar pa je to tudi ocena več sedanjih in nekdanjih vodilnih delavcev,”  poroča novinar.

Nato se je posvetil aferi “kartoteke o Twitterju” (files on Twitter)  glede zatiranja zgodbe o prenosniku Hunterja Bidna so zapisali na nova24tv.si

Taibbi je tvitnil, da “ni dokazov – kar sem videl”, da je imela zvezna vlada vlogo pri zatiranju zgodbe o prenosnem računalniku Hunterja Bidna, a da je bila “odločitev sprejeta na najvišji ravni podjetja, vendar brez vednosti izvršnega direktorja Jacka Dorseyja, pri čemer ima ključno vlogo nekdanji vodja pravnega, političnega in skrbniškega oddelka Vijaya Gadde.”

Izgovor je bil nezakonit vdor v prenosni računalnik

Vijaya Gadde, nekdanja glavna pravna direktorica pri Twitterju, je imela glede na ugotovitve, ki jih je delil Elon Musk, leta 2020 ključno vlogo pri zatiranju zgodbe o prenosniku Hunterja Bidna. Izgovor je bil, da je bilo v prenosnik predsednikovega sina nezakonito vdrto, zato je kaznivo prikazovanje vsebine, ki naj bi dokazovala Bidnovo vpletenost v ukrajinske naftne posle.

“Samostojni so,” je tako odločitev označil nekdanji zaposleni. “Vdiranje je bilo izgovor, toda v nekaj urah so skoraj vsi ugotovili, da to ne bo držalo. Toda nihče ni imel poguma, da bi to spremenil,” je zapisal Taibbi.

Taibbi je nato delil posnetek zaslona izmenjave med Gaddejem, Twitterjevim nekdanjim šefom Trust and Safety Yoelom Rothom in Twitterjevim predstavnikom Trentonom Kennedyjem, ki je zapisal: “S težavo razumem, zakaj bi bila objava te zgodbe označena kot nevarna.”

“Ali lahko resnično trdimo, da je to del politike?” je vpašal Twitterjev nekdanji podpredsednik Global Comms Brandon Borrman, glede na ločen posnetek zaslona, ki ga je delil Taibbi so zapisali na nova24tv.si

Nekdanji namestnik generalnega svetovalca Twitterja Jim Baker je odgovoril: “Podpiram sklep, da potrebujemo več dejstev, da ocenimo, ali je prišlo do vdora v materiale.” Dodal je še: “Za nas je razumno domnevati, da so morda bili, in da je potrebna previdnost.”

Taibbi je nato razkril, da se je demokratski predstavnik Ro Khanna obrnil na Gaddejevo, pri čemer je opozoril, da je bil Khanna “edini demokratski uradnik, ki sem ga našel v datotekah in je izrazil zaskrbljenost.”

“To pravim kot popolna Bidnova privrženka in prepričana, da ni storil ničesar narobe. Toda zgodba je zdaj bolj povezana s cenzuro kot z razmeroma neškodljivimi elektronskimi sporočili in postaja večja stvar, kot bi bila,” je zapisala Khanna.

Dorsey ni vedel

Taibbi je poudaril, da se očitno Dorsey ne zaveda različnih dejanj, ki jih je sprejel Twitter in ki so bili sprejeti brez njegove vednosti. Pokazal je še na e-poštno sporočilo, ki ga je poslal Gaddeju s člankom, ki ga je napisal sam Taibbi in je bil kritičen do dejanj Twitterja so zapisali na nova24tv.si

“V datotekah je več primerov, ko je Dorsey posredoval, ko je še enkrat želel preveriti začasne izključitve in druge moderacijske ukrepe za račune v celotnem političnem spektru,” je tvitnil Taibbi.

24-urna zmešnjava

V zvezi s tako imenovano politiko materialov za vdiranje, ki jo je Twitter takrat navajal, je Taibbi navedel več virov, ki pravijo, da je ta politika običajno zahtevala uradno ugotovitev vdora/organov kazenskega pregona. Toda taka ugotovitev se nikoli ne pojavi v tem, kar en direktor opisuje kot 24-urno zmešnjavo v celotnem podjetju.

Celo igralec James Woods je bil zajet v Taibbijevo nit na Twitterju. Razkril je, da je Demokratični nacionalni odbor zahteval odstranitev enega od njegovih tvitov iz oktobra 2020. Woods je Tuckerju Carlsonu iz Fox News obljubil, da bo tožil DNC zaradi njegovih prizadevanj, da bi ga utišal.

Cenzura članka New York Post

Kot je znano, je Twitter svojim uporabnikom preprečil, da bi v tvitih in neposrednih sporočilih delili poročanje New York Posta o prenosniku Hunterja Bidna. Takrat je njihova varnostna služba trdila, da članki kršijo njegova pravila o vdorih. Takratni izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey je priznal, da so bila dejanja njegovega podjetja napaka.

Številni kritiki menijo, da je bilo zatiranje škandala Hunterja Bidna s strani Big Tech in širših medijev dovolj, da je na volitvah zmagal njegov oče Joe Biden so zapisali na nova24tv.si
Vir: nova24tv.si

Preberite še:

Levičarji zopet zavajali, ljudi pa označili za “zlo”

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Ravno obratno kot so obljubljali pred referendumom: leva koalicija takoj začela s politizacijo RTV

Slovenski levi evroposlanci med redkimi, ki niso podprli resolucije o proglasitvi Rusije za podpornico terorizma

TS