Morje, sonce in dobro plačani bleferji

Ljubljana, Trg republike. Protest proti vladnim ukrepom za zajezitev sirjenja koronavirusu in pogoju PCT. Organizator protestov Zoran Stevanovic.

Stevanović naj bi pri Golobu dobil zagotovilo o vplivu na prihodnjo zakonodajo na področju nalezljivih bolezni , v času porasta okužb pa je s protesti uspešno pomagal pri širjenju okužb.

Robert Golob in Zoran Stevanović (foto: Facebook)

Le vprašanje časa je bilo, kdaj se bosta eden od organizatorjev nasilnih protestov in aktualni predsednik vlade, čigar ustoličenje gre tudi njim v zahvalo, tudi uradno srečala. Pa se je zgodilo. Predsednik vlade Robert Golob se je v torek srečal s predsednikom stranke Resni.ca Zoranom Stevanovićem, na katerem naj bi beseda tekla o antikorupcijskem delovanju, zunanji politiki, lokalni samoupravi in pa spremembah zakona o nalezljivih boleznih.

Odmevni nasilni protesti v Ljubljani in sovraštvo do nekdanjega premierja Janeza Janše je bila ena od skupnih točk premierja Roberta Goloba in enega od organizatorjev protestov, predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanoviča, ki sta se v torek tudi uradno sestala. Glede na brezobzirne nasilne proteste bi pričakovali, da bodo organizatorji, med katerimi je tudi Stevanović, za izgrede tudi sankcionirani. Pa vendar so se po ustoličenju Goloba prekrškovni postopki in ponekod že izrečene globe odpravile, kot so se umaknile odškodninske tožbe, vložene proti organizatorjem takratnih protivladnih protestov, kot neka vrsta zahvale protestnikom, za pomoč pri ustoličenju vlade Roberta Goloba so zapisali na Nova24TV.

Stranka Resnic.ca je po sestanku na Facebooku zapisala, da se Zoran Stevanović v določenih točkah z Robertom Golobom ni strinjal, da pa so pridobili zagotovilo, da gre v trenutni spremembi ZNB izključno za zadovoljitev odločbe ustavnega sodišča. Zagotovljeno jim je bilo, da bo jeseni dana v obravnavo novela ZNB, ki bo temeljito prečesana, ki bo vključila civilno družbo v javno razpravo in na katero bodo imeli kot civilna družba vpliv. Ta novela bo morala onemogočati kakršno koli torturo oblasti nad ljudstvom. Zatrdili so, da bodo vladi neprestano gledali pod prste in vodili konstruktivno paralelno politiko, ki bo delovala v korist ljudi. “Premiera pa bodo držali za današnjo besedo in ostro reagirali, v kolikor se bo pojavilo kar koli, kar ne bo v skladu z javnim dobrim.” so v Resni.ci zapisali na Facebooku.

Eden od organizatorjev nasilnih protestov
Zoran Stevanović je po več neuspelih poskusih v politiki kasneje postal predsednik stranke Resni.ca in pobudnik več protestov, ki so v središču Ljubljane eskalirali v nasilje in spopade med policijo in demonstranti. Spomnimo, da so bili lanski protesti vse prej kot miroljubni, saj so protestniki izstrelili celo raketo v državni zbor, pljunili snemalca Nova24TV, ni pa šlo niti brez metanja granitnih kock. Policija je bila primorana uporabiti solzivec in vodni top. Posamezne skupine izgrednikov so se še dolgo po razpustitvi shoda spopadale s policijo, so zapisali na Nova24TV.

Med govorci na protestih predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića pa so nastopali tudi takšni proticepilci, ki so grozili z vojaškimi sodišči. Protestniki pa so se še odločili, da zablokirajo severno ljubljansko obvoznico, zaradi česar je bila policija primorana uporabiti vodni top. In s tem niso končali. Tako so oktobra lani protestniki med “pohodom” po Ljubljani za seboj puščali sledi v obliki razbitih kant za smeti, ki so jih puščali sredi ulic. Prav tako so proti policiji metali pirotehnična sredstva, kamne, steklenice in druge predmete. Tudi tedaj so ovirali in napadli novinarje. V istem mesecu je pred ministrstvom za kulturo nastal manjši konflikt s policijo, ki je protestnikom prepovedala hoditi po cesti. Jaša Jenull, najvidnejši obraz neprijavljenih protivladnih shodov, je bil nad to odločitvijo policije ogorčen in je po megafonu zbrano množico hujskal, da je hoja po cesti in posledična blokada ljubljanskega prometa njihova “ustavna pravica”. In pod vlado Roberta Goloba so zdaj dosegli, da so nasilni izgredi in vse opisano postali ustavna pravica.

Stevanović: Golob je Janša v drugi preobleki
Ali je bil nasmešek na srečanju Goloba in Stevanovića zares iskren, pa lahko sklepamo kar iz posnetka, na katerem je še pred volitvami Stevanović dejal, da je “izbiranje med Golobom in Janšo enako izbiranju, ali se boš obesil na hruško ali na češnjo”. Po njegovi izjavi lahko sodimo, da je vsak nasmešek oziroma vsaka Stevanovićeva poteza le ena manipulacija več, s katero bi dosegal zastavljene cilje. Dejstvo pa je, da je sta doslej oba imela skupno točko, in sicer sovražno nastrojenost proti Janezu Janši, zato se zdaj poraja vprašanje, kaj bo naslednja skupna točka, če sploh bo, zdaj, ko je Janša v opoziciji. V vsakem primeru pa je zaskrbljujoče dejstvo, da se predsednik vlade, ki naj bi zagovarjal vse demokratične pravice in pravno državo, rokuje z nekom, ki je večkrat kršil javni red in mir in to z nasiljem, kar pomeni le eno – da se je z vsem tem tudi strinjal, so zapisali na Nova24TV.

TS

Vir: nova24tv.si

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Novi fiasko Klakočar Zupančičeve