Aplikacija bo obvezna za okužene in prostovoljna za druge. Kaj pa za tiste, ki jim je bila odrejena karantena?

 

S predlogom zakona se zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19 določa vzpostavitev in zagotavljanje delovanja mobilne aplikacije za obveščanje oseb o stikih z okuženimi z virusom SARS-CoV-2.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Predlog zakona določa, da je namestitev in uporaba mobilne aplikacije prostovoljna in brezplačna, razen v primerih, ko je posameznik potrjeno pozitiven na virus – v teh primerih si mora mobilno aplikacijo obvezno namestiti in vanjo vnesti naključno kodo. Razmišljajo tudi v smeri, da bi osebam, ki jim je bila odrejena karantena naložili uporabo aplikacije, saj bi tako lažje nadzirali karanteno.

Uvedba spletne aplikacije
Uvedba spletne aplikacije. Foto: Twitter

Aplikacija je smiselna le če jo ima nameščeno večje število državljanov. V nasprotnem primeru bi mobilna aplikacija izgubila velik del svojega pomena.

“Mislim, da bo potrebna določena promocija, predvsem pa natančna predstavitev stališča glede varovanja osebnih podatkov,” je ocenil Tomaž Gantar

Podatki so anonimizirani

Mobilna aplikacija bi tiste, ki bi si jo namestili na pametni telefon, opozorila, v kolikor bi bili v stiku z okuženo osebo. Gre za anonimizirane podatke, ki zagotavljajo ustrezno varnost.

Aplikacija bo prostovoljna razen za okužene
Aplikacija bo prostovoljna razen za okužene. Foto: Twitter

Aplikacija je zasnovana tako, da anonimno beleži podatke o upoštevnih stikih med uporabniki mobilne aplikacije, v primeru pozitivnega testa na virus SARS-CoV-2 pa tudi obveščanje uporabnikov o takšnih stikih z drugimi uporabniki mobilne aplikacije.

Mobilna aplikacija v nobenem primeru ne bo omogočala sledenje njegovi lokaciji, identifikacijo uporabnika in njegovih osebnih podatkov.

Na vladi zagotavljajo, da aplikacija ne bo omogočala obdelavo osebnih podatkov, saj se bo vsak uporabnik prijavil v aplikacijo preko naključne identifikacijske kode, ki bo anonimizirana.

Preberite še:

Aplikacija za sledenje okuženih oseb in njenih kontaktov

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR