V teh zadnjih dneh je bilo na podlagi novih pogojev za prestop meje izrečenih tudi okrog 2.700 ukrepov karantene.

Ker gre za veliko številko so tudi razmisleki o dodatnih ukrepih, na primer za uporabo prostovoljne aplikacije za spremljanje kontaktov na prostovoljni osnovi, da bi s tem preprečili dodatne zaostritve ukrepov.

Minister Tomaž Gantar je povedal: “Spremljamo aplikacije, ki bi bile za nas sprejemljive in so na prostovoljni osnovi. Kot primerne ocenjujemo tiste, ki jih uporabljajo v Italiji, morda še nekoliko bolj v Nemčiji.”

Kako bo aplikacija delovala?

Mobilna aplikacija bi opozorila tiste, ki bi si jo namestili na pametni telefon, ali so bili v stiku z okuženo osebo. Podatki v aplikaciji so anonimizirani, kar zagotavlja ustrezno varnost, uporaba pa je smiselna, predvsem če jo namesti večje število državljanov. Ko bo znana končna oblika aplikacije bo potrebna tudi promocija in predstavitev stališča glede varovanja osebnih podatkov.  Aplikacija bi lahko olajšala nadzor nad karantenami tako, da bi naložili uporabo aplikacije tistim, ki jim je bila odrejena karantena, vendar pogovori o tem še potekajo.

Nadzor karantene bi lahko olajšala posebna mobilna aplikacija. Kot je dejal Gantar, razmišljajo v smeri, da bi osebam, ki jim je bila odrejena karantena, naložili tudi uporabo aplikacije.

Poleg pravne podlage za uvedbo omenjenih aplikacij vlada v noveli tretjega protikoronskega paketa poskuša tudi poenostaviti postopek vročanja odločb o karanteni prek elektronske pošte in ne več osebnega vročanja.

Kdaj bo aplikacija zaživela.
Kdaj bo aplikacija zaživela. Foto: Twitter

Kako so sprejeli aplikacijo v Nemčiji?

Nemška aplikacija za pametne telefone, namenjena odkrivanju okužb s koronavirusom, je bila v prvih 24 urah prenesena 6,5 ​​milijona krat, je povedal izvršni direktor programske družbe SAP.

Christian Klein je dejal, da močan javni sprejem priča o dobrem sodelovanju med ekipama SAP in Deutsche Telekoma, ki sta v samo šestih tednih pripravili aplikacijo za opozarjanje na koronavirus.

Nemčija se pridružuje državam, kot so Italija, Poljska in Latvija, in predstavlja aplikacije, ki uporabljajo tehnologijo Bluetooth za merjenje stikov med ljudmi in opozori, če bi bila katera od njih pozneje pozitivna na test za koronavirus.

Čeprav tehnologija še ni preizkušena, so vlade pohitele, da bi jo začele uporabljati, saj proti koronavirusu ni zdravila, ki bi skušale doseči vsaj nekaj, kot je imuniteta digitalne črede.

Kljub temu pa je potrebno veliko promocije za povečanje možnosti, da bosta oba ogrožena človeka, ki sta na razdalji dva metra, uporabljala aplikacijo. Aplikacija je ob preizkusu uspešno zabeležila 80 odstotkov takih srečanj.

Preberite še:

Brezplačni javni prevoz za vse upokojence!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR