Kako zagotoviti nemoteno delo DZ v času epidemije?

državni zbor

 

Danes je predvidena izredna seja Državnega zbora RS. Poslanci imajo danes na dnevnem redu nove ukrepe vezane na epidemijo koronavirusa – obravnavali bodo novelo zakona o referendumu in ljudski iniciativi ter novelo poslovnika DZ, sledila pa bo še razprava glede aktivacije 37.a člena zakona o obrambi. O slednjem smo že pisali, razprava pa se jutri ne bo  zaključila z glasovanjem, saj predlog ni dobil zadostne podpore na matičnem delovnem telesu.

V dvorani Državnega zbora lahko tako zadnje čase vidimo poslance z zaščitnimi maskami, zagotovljena je zadostna razdalja, zagotovljeno je tudi redno zračenje prostorov. Vendar kako naprej v primeru zaostritev razmer in v primeru večjega števila okuženih med predstavniki ljudstva, ki bi morali v tem primeru ostati doma v samoizolaciji?

Delo Državnega zbora pa mora v času epidemije potekati nemoteno, saj ravno Državni zbor sprejema in potrjuje zakone s področja omilitve in odprave posledic epidemije.

Državni zbor naj bi že razvil računalniško orodje po katerem bi lahko poslanci z zvokom in sliko sledil in nastopili v razpravi. Orodje pa omogoča tudi glasovanje. Sprejem uporabe takšnega orodja je seveda politična odločitev, ki jo bodo obravnavali poslanci na današnji seji.

Poslanke in poslanci bodo tako na jutrišnji izredni seji potrjevali spremembe poslovnika DZ, ki predvideva izvedbo sej DZ in sej delovnih teles na daljavo. S tem bo omogočeno nemoteno delovanje DZ.

 

 

MR