37.a člen – aktivacija Slovenske vojske

 

Danes ob 17. uri je v Državnem zboru sklican Odbor za obrambo, kjer bodo poslanci obravnavali Predlog sklepa o izvajanju izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje.

Že sedaj je predvsem iz vrst opozicije slišati očitke o militarizaciji in represivni državi. In zakaj sploh gre v famoznem 37.a členu? Gre za izredna pooblastila vojski, ko to zahtevajo varnostne razmere. Državni zbor predlog vlade potrjuje z dvotretinjsko večino navzočih poslancev. Pripadniki Slovenske vojske bi tako skupaj s policijo za obdobje 3 mesecev sodelovali pri širšem varovanju državne meje. Več o odločitvi poslancev Državnega zbora bo znano predvidoma jutri.

Med tem Slovenska vojska že aktivno pomaga pri boju z epidemijo. Posadka Slovenske vojske je tako danes ponovno z letalom odletela v Belgijo, kjer bo prevzela tovor zaščitne opreme. 

V vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani pa je že dlje časa postavljena mobilna zdravstvena bolnišnica, ki bi jo potrebovali v primeru večjih potreb po zdravstveni oskrbi obolelih s koronavirusom. 

 

MT