Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal navodila kako ravnati z nakupljenimi izdelki, ki jih prinesemo iz trgovine.

Vsaka embalaža je potencialno kužna, preko katere se lahko prenaša virus, ki ga skupaj z embalažo prinesemo v naše domove.

Upoštevajmo pa tudi zelo pomembno priporočilo. Ne hodimo v trgovino po škatlico cigaret ali tri paštete s konzervo tune. Ne kupimo zaloge moke in sladkorja za pet let, saj potem za druge zmanjka, sami pa ne bomo nikoli tega porabili in bomo na koncu odvrgli stran. Načrtujmo obisk trgovine na en teden ali 10 dni. V trgovino hodimo sami in ne skupaj s celo družino.

NIJZ je izdal navodila za nakup in prenos živil iz polic do doma

Pri vstopu v trgovino si najprej, v kolikor je to mogoče, razkužimo roke. Veliko trgovin ima pri vhodu na voljo razkužila, sicer pa priporočamo, da imate pri sebi, v žepu, vedno razkužilno sredstvo, ki ga redno in po potrebi uporabljamo.

Dezinfekcija embalaže
Dezinfekcija embalaže. Foto: Pixabay

Preden gremo od doma si pripravimo natančen seznam živil, ki jih potrebujemo. Na tak način bo zadrževanje v trgovini krajši. Izdelkov, ki so na policah ne prijemamo in jih potem vračamo nazaj na police. Obiskujmo trgovine, ki jih najbolje poznamo z namenom, da čimprej najdemo živila, ki jih potrebujemo. Zelo pazimo, da se v trgovini in po dotikanju produktov ne dotikamo po obrazu. Pri blagajni pazimo na varnostno razdaljo med drugimi obiskovalci in trgovskimi delavci. Poskušajmo poslovati s karticami v največji možni meri. Če se dotaknemo denarja, se za tem ne dotikamo obraza. Pri izhodu iz trgovine si ponovno razkužimo roke.

Ko pridemo domov moramo kot prvo paziti, da ne mešamo čistih in nečistih živil. Nikoli živil takoj ne damo v hladilnik ali omarice in predale za živila.

Embalažo živil ustrezno razkužimo

Plastično, stekleno in kovinsko embalažo očistimo z detergentom in vodo ali alkoholnim razkužilom. Živila iz papirnate embalaže (moka, sladkor, sol…) prestavimo v čisto embalažo (plastično, stekleno ali kovinsko). Za tem pospravimo živila in si umijemo roke z milom ali alkoholnim razkužilom. Nato počistimo pult in vse površine, ki smo jih uporabili.

Dezinfekcija embalaže
Dezinfekcija embalaže. Foto: Pixabay

MR