Kako v teh kriznih časih varno uporabljamo dvigalo?

Pravilna raba dvigala
Pravilna raba dvigala. Foto: Unsplash

Sami smo odgovorni za svoje zdravje in za zdravje vseh okoli nas. Niso pomembni samo ukrepi, ki nam jih postavlja vlada, obstaja namreč veliko učinkovitih, koristnih in pomembnih ukrepov na katere moramo biti pozorni pri vsakodnevnih nujnih opravkih.

 

V dvigalih smo pogosto na krajši varnostni razdalji kot je v času epidemije predpisana. Zato je najučinkovitejši ukrep proti razširjanju virusa, da raje uberemo stopnice kot dvigalo. Zraven tega pa razgibavanje blagodejno vpliva na naše telo in počutje.

Včasih se pa dvigala ne moremo izogniti, sploh pa to velja za starejše, takrat moramo upoštevati ukrepe za varno uporabo dvigala.

Županja daje navodila uporabe dvigal

Mestna občina Ptuj je danes sprejela ukrepe zaščite za dvigala v večstanovanjskih stavbah. Županja predlaga naslednje posebne ukrepe za vse večstanovanjske stavbe, ki imajo dvigalo:

  1. V dvigalu se lahko prevaža največ 1 oseba (izjema so osebe iz istega stanovanja in tiste, ki pomagajo starejšim).

  2. Pred dvigalom v pritličju je potrebno označiti posebno polje diskretnosti, ki kaže oddaljenost med čakajočimi.

  3. V vsakem nadstropju in v dvigalu je potrebno namestiti opozorilo o higieni kašlja (kiha ali kašlja samo v robec ali rokav).

  4. V vsakem nadstropju in v dvigalu je potrebno namestiti opozorilo o možnem prenosu okužbe preko trdnih površin (ograja, gumbi v dvigalu,…) in opozorilo, da se ne smemo dotikati oči, nosu in ust, ne da bi si prehodno umili roke.

In najpomembnejše, TAKOJ PO UPORABI DVIGALA SI DOBRO UMIJTE ALI RAZKUŽITE ROKE. Priporočamo, da imate pri sebi vedno razkužilo, ki ga lahko kadarkoli po potrebi uporabite.

MR