Higiena rok je bistvena za preprečevanje širjenja koronavirusa in drugih nalezljivih bolezni. Vsak ima dostop do mila in vode. Redno in dosledno umivanje rok bo najboljši ukrep v boju proti koronavirusu za vašo skupnost in za vas.

Ob tem svetovnem dnevu vode in katerem koli drugem dnevu si ne pozabite redno umivati rok z vodo in milom ali z dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola.

Osnovni zaščitni ukrep proti novemu koronavirusu

Večina ljudi, ki se okužijo, doživi blago bolezen in si opomore, pri drugih pa je lahko huje. Skrbite za svoje zdravje in zaščitite druge tako, da si pogosto čistite roke.

Umivanje rok
Umivanje rok. Foto: Pixabay

Roke si umivajte z milom in vodo vsaj 20 sekund, še posebej, ko ste na javnem mestu ali po brisanju nosu, kašljanju ali kihanju. Če milo in voda nista na voljo, uporabite sredstvo za čiščenje rok, ki vsebuje vsaj 60% alkohola. Pokrijte vse površine rok in jih drgnite skupaj, dokler niso suhe. Izogibajte se dotiku oči, nosu in ust z neopranimi rokami.

Umivanje rok z milom in vodo ali z drgnjenjem rok z alkoholnim dezinfekcijskim sredstvom uniči viruse, ki so lahko na vaših rokah.

Svetovni dan vode s poudarkom na umivanju rok

Svetovni dan vode poudarja pomen pitne vode. Vsako leto se osredotočajo na temo povezano s čisto vodo, sanitarno higieno, onesnaževanjem vode, neustrezno oskrbo z vodo, pomanjkanje sanitarij in vplivi podnebnih sprememb, kar je v skladu s 6. ciljem trajnostnega razvoja (SDG 6).

V letu 2020 so sprva predvideli glavno temo vpliv podnebnih sprememb na vodo, vendar glede na naraščajočo pandemijo COVID-19 spodbujajo tudi sporočila o umivanju rok in higieno ter dajejo napotke, kako ostati varen.

Med tem ko imamo v Sloveniji vsi dostop do čiste vode, več kot 30% svetovnega prebivalstva nima dostopa do čiste vode, zato je najosnovnejši preventivni ukrep onemogočen. Dosledno moramo upoštevati vse ukrepe za preprečevanje širitve koronavirusa, redno in natančno umivati roke ter ostati doma.

Svetovni dan vode
Svetovni dan vode. Letos tudi o umivanju rok. Foto:worldwaterday.org/

Največji problem preskrbe z vodo je v Afriških državah, kjer še ne poročajo o velikem številu okužb s koronavirusom. Predstavljajte si kako težko bo preprečiti masovno okuženost z virusom, ko pa nimajo na voljo niti osnovnega zaščitnega ukrepa. Zato moramo premagati virus na naših tleh, da se ne bo nenadzorovano razširil na druge predele sveta, kjer nimajo preskrbe z neoporečno vodo in kjer je zdravstveni sistem veliko šibkejši.

 

DZ