Kaj nam prinaša oktober?

Ukrepi so pomembni! Foto: Pixabay

»Skrbi pa nas, ker prihaja jesensko obdobje, ko so pogoji za širjenje virusa ugodnejši.

Predstavil je scenarije ob različni stopnji precepljenosti v slovenskih bolnišnicah na vrhu 4. vala, za katerega kaže, da se bo zgodil v oktobru.

»Ključno merilo zaostrovanja ukrepov je namreč ravno zasedenost bolnišničnih kapacitet, predvsem v intenzivnih enotah«, je dejal minister.

Poklukar: ob 51-odstotni precepljenosti sredi oktobra približno 2900 oseb v bolnišnicah

V bolnišnicah bi imeli ob 70 % precepljenosti na vrhu 4. vala 1600 hospitaliziranih oseb. Ob verjetni 51 % precepljenosti sredi oktobra, ki je za štiri odstotke višja, kot je trenutno precepljenih s prvim odmerkom, bi imeli hospitaliziranih okrog 2900 oseb. To je dvakratnik lanskoletnega maksimuma v bolnišnicah v drugem valu.

Na enotah intenzivne terapije bi imeli ob reprodukcijskem številu 2 in 70 % precepljenosti 320 hospitaliziranih oseb, ob 51 % precepljenosti pa okrog 560. V drugem valu smo imeli hospitaliziranih največ 219 covid bolnikov, je poudaril minister Poklukar. Napovedi tudi kažejo, da bi imeli ob 51-odstotni precepljenosti približno 1000 umrlih, ob 70 % precepljenosti pa bi se ta številka pomembno znižala oziroma celo prepolovila.

Kapacitete zdravstva bi ob teh scenarijih potisnili na maksimalni rob zmogljivosti, izvajanje ostalih zdravstvenih posegov pa bi morali ustaviti, je dejal minister in dodal, da lahko imamo epidemijo pod nadzorom le, če se čim hitreje precepimo in reprodukcijsko število ohranjamo pod 1.4 oziroma čim nižje.

“Vse povedano jasno kaže, kako pomembno je, da dosežemo precepljenost in da z vsemi ukrepi preprečimo širjenje virusa”, je dejal minister.

Preberite še:

Za COVID-19 umrl voditelj gibanja proti uporabi mask

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Uspeh Splošne bolnišnice Ptuj: vstavili prvo ramensko protezo

Janša glede beguncev iz Afganistana

 

MR