Uspeh Splošne bolnišnice Ptuj: vstavili prvo ramensko protezo

Ta teden so v  SB dr. Jožeta Potrča Ptuj prvič uspešno opravili operacijo proteze rame. Operacija je potekala dobro uro in pol, pacientu pa je ekipa treh kirurgov, dveh operativnih sester, anesteziologa in sestre, z menjavo ramenskega sklepa za umetnega omogočila gibljivejšo in bolj uporabno okončnino, predvsem pa z bistveno manj bolečinami. Ptujski del ekipe je vodil dr. Pevec, strokovni direktor bolnišnice, v sodelovanju z dr. Perošo iz izolske bolnišnice.

 

»Vesel sem, da smo začeli tudi s to zadnjo stopnico reševanja težav ramenskega obroča. Operacija bo, upam, vzpodbuda mlajšim kolegom za njihov strokovni razvoj v kostni kirurgiji,« je po uspešni operaciji poudaril prim. doc. dr. Pevec.

Kot so povedali v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj, pričakujejo, da bo teh operacij v prihodnje več, ob čemer upajo, da jih ne bodo ustavile kovidne razmere. Čakalne dobe za tovrstne posege so odvisne od vrste poškodbe oz. vrste vzroka; v primeru zloma operacijo izvedejo v roku meseca dni po poškodbi, sicer lahko znaša čakalna doba tudi dva meseca ali več. Ptujski del ekipe je vodil dr. Pevec v sodelovanju z dr. Perošo iz izolske bolnišnice. Z vstavitvijo proteze rame se je tako ptujska bolnišnica postavila ob bok najuspešnejšim bolnicam v Sloveniji, ki izvajajo ta zahtevni poseg.

Poslanstvo SB Ptuj je izvajanje kakovostnih storitev na najvišji ravni na področju sekundarne zdravstvene dejavnosti, ki so primarno namenjene zdravljenju bolnikov v severovzhodni Sloveniji. Izvajanje poslanstva temelji na spoštovanju osebnosti slehernega posameznika, tako zaposlenega kot bolnika in svojcev, na medsebojnem vzajemnem – korektnem sodelovanju ter na pozitivnem odnosu do morebitnih sprememb tako znotraj kot zunaj bolnišničnega okolja. Bolnišnica je bila kot samostojni zdravstveni zavod po Zakonu o zavodih ustanovljena 1991, kot ustanova, ki zdravi bolnike, pa bo kmalu praznovala 150 let delovanja. Prvi začetki segajo v leto 1874.