Janša glede beguncev iz Afganistana

Razmere v Afganistanu so v Evropi spodbudile strah pred ponovno migrantsko krizo. Spomnimo na leto 2015, ko je skoraj milijon ljudi z Bližnjega vzhoda prebegnilo v Evropo potem, ko so prečkali mejo med Turčijo in Grčijo.

 

Predsednik vlade Janez Janša jasen glede beguncev

Janša je danes sporočil, da EU ne bo odpirala nobenih evropskih “humanitarnih” oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan. Ne bomo dovolili, da se ponovi strateška napaka iz l. 2015. Pomagali bomo zgolj posameznikom, ki so pomagali nam med operacijo NATO. In članicam EU, ki varujejo našo zunanjo mejo.

Grčija že izgradila zid

Grčija je sporočila, da je dokončala gradnjo še 40 km dolge ograje na meji s Turčijo, in da je bil uveden nov nadzorni sistem potem, ko je pričela naraščati zaskrbljenost, da bo prepustitev Afganistana v roke talibanov, sprožila nov val migrantov proti evropski celini.

“Afganistanska kriza ustvarja možnost migrantskega vala. Ne moremo pasivno čakati na potencialni udar,” je po obisku severnoobmejne regije Evros dejal grški minister za civilno zaščito Michalis Chrisochoidis“Naše meje bodo ostale varne in neprehodne,” je poudaril.

Ursula von der Leyen obljubila pomoč Afganistanu

Evropska unija bo še naprej nudila in celo povečala humanitarno pomoč Afganistanu, je zagotovila von der Leynova, ki je tudi potrdila stike s talibani.

“EU mora pomagati ne le tistim Afganistancem, ki so prispeli v Španijo, ampak tudi tistim, ki ostajajo v Afganistanu. EU je trdno zavezana, da bo še naprej podpirala nevladne organizacije, ki delujejo v Afganistanu,” je poudarila von der Leynova.

Preberite še:

Napad na Janeza Janšo in Aleša Hojsa

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Predsednik vlade poprijel za delo

Usodna prometna za motorista

 

MR