Franc Breznik spregovoril o solidarnostnem obisku Ukrajine

Na današnji novinarski konferenci je poslanec Franc Breznik spregovoril o solidarnostnem obisku Ukrajine, ki so se ga udeležili predsedniki parlamentarnih odborov za evropske zadeve držav članic EU in podpredsednik Evropskega parlamenta Othmar Karas.

 

“Obisk se je pričel 30. septembra v zgodnjih jutranjih urah. Najprej smo se sestali s predsednikom parlamenta, gospodom Ruslanom Stefančukom. Sam sem kot predsednik Odbora za zadeve Evropske unije DZ RS omenil, da glede na BDP in glede na velikost Slovenije, Ukrajini nudimo veliko podporo, predvsem s humanitarno in vojaško pomočjo, ki jo Ukrajina v tem trenutku tudi najbolj potrebuje,” je uvodoma dejal poslanec Breznik. “Pogovore smo nato nadaljevali na lokalni ravni, in sicer s kijevskim županom Vitalijem Kličkom, ki se je zahvalil za doprinos Slovenije, predvsem pa je zelo ganljivo in čustveno omenil številne tragične življenjske zgodbe mladih ljudi, ki so prijeli za orožje in tudi ostalega prebivalstva, ki v tem času izredno trpi. Omenil je, da v Ukrajini trenutno najbolj potrebujejo zdravniško pomoč, predvsem reševalna vozila, pa tudi avtobuse,” je dejal poslanec. Nadaljeval je: “Pogovore smo nato nadaljevali s podpredsednico ukrajinske vlade, gospo Olgo Stefanyshyno, nato pa še z namestnikom ukrajinskega zunanjega ministra ter z ukrajinskim obrambnim ministrom, gospodom Oleksijem Reznikovom, ki je omenil strategijo v naslednjih mesecih. Tudi on je omenil to, kar prihaja sedaj v javnost, da je velika verjetnost uporabe taktičnega atomskega orožja s strani Vladimirja Putina, govorijo celo o tem, da bi lahko Putinov režim to taktično atomsko orožje sprožil iz Belorusije, da zakrije sled. Zadeva je izredno resna.”

“Enote ukrajinske vojske so izredno samozavestne, sam boj poteka na vojnem območju, ki se razteza na 2.300 kilometrih. Od vsega začetka statistično na dan žal umre približno 50 ukrajinskih vojakov. Izgube po do sedaj znanih podatkih so na ruski strani približno 50.000, ob tem pa seveda nikoli ne vemo, kakšne so izgube v civilnih žrtvah, še posebej na zasedenih območjih ruskega režima,” je dejal poslanec, ki je tudi poudaril, da je sam vrh obiska bil namenjen srečanju z ukrajinskim predsednikom, Volodimirjem Zelenskim, je pa ravno v času obiska poslancev potekal njihov Svet za nacionalno varnost, na katerem so izrazili prošnjo za vstop v zvezo NATO.

“Obisk je ves čas potekal pod zračnimi alarmi, v izredno zaostrenih varnostnih razmerah. Na obisku sem izrazil, da Slovenija razume Ukrajino. Razumemo jo predvsem zato, ker smo mi doživeli enako usodo 31 let nazaj, ko smo bili napadeni in smo za razliko od Ukrajine takrat ostali sami in si sami izbojevali svojo samostojnost. Ozemlje Ukrajine sem zapustil zadnji, saj sem si pod posebnim varovanjem ogledal še okolico Kijeva, predvsem 12 kilometrski pas okoli Kijeva, kjer smo naleteli na številna prizorišča katastrofe. Prizori so bili res tragični,” je dejal poslanec SDS.

Po njegovih besedah ima Slovenija v Ukrajini velik moralni kapital, predvsem zaradi iniciative predsednika SDS Janeza Janše, ki je zaslužen za zgodovinski obisk Kijeva v najtežjem času. “Upam, da bo Slovenija v naslednjih mesecih in letih znala unovčiti ta moralni kapital, predvsem zato, ker trenutno tečejo veliki pogovori glede obnove Ukrajine, kjer ima lahko Slovenija ravno na podlagi tega moralnega kapitala veliko prednost,” je dejal poslanec SDS.

Ukrajinci trenutno branijo ne le svojo domovino, ampak celotno Evropo pred imperijem zla, ki ga predstavlja Putinov režim, poudarja poslanec, ki je obenem opozoril tudi na skupno izjavo, v kateri so prisotni na obisku izrazili podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine. Celotno izjavo si lahko preberete TUKAJ.

“Zmaga Ukrajine v tej vojni je izjemnega pomena, tako zanje, kot za vse demokracije po svetu. Pomembno je tudi, da smo poudarili, da podpiramo celoten teritorij Ukrajine od leta 1991 naprej, vključno s Krimom. Pozivamo pa hkrati tudi vse države, da povečajo svojo podporo Ukrajini, namesto, da se poslužujejo dejanj pod krinko želje po vlogi nekih mirovnih posrednikov. Na ozemljih, kamor sedaj prihajajo ukrajinske osvobodilne sile, zaznavamo celo vrsto hudih kršitev Ženevskih in Haaških konvencij in celo znake genocida nad ukrajinskim narodom na zasedenih področjih. Naša pomoč Ukrajini mora biti v tem trenutku celovita, tako na humanitarni, kot na vojaški, politični in diplomatski ravni. Namen obiska je bil dosežen. Sporočila Ukrajine bomo prenesli širom evropskih parlamentov,” je zaključil poslanec.

Vir: sds.si

Preberite še:

Kakšna je resnica glede RTV?

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Vlada naj preneha z manipulacijami v škodo starejših

Brezglavo zapravljanje državnega-našega denarja

 

MR