Janšo poklicali na pomoč vladi

Premier Robert Golob je s predsedniki parlamentarnih strank, vodji poslanskih skupin, resornimi ministri in stroko sklical sestanek, kjer razpravljajo o nadaljnjih ukrepih za blažitev draginje. Janez Janša in Matej Tonin sta napovedala podporo ukrepom, ki bodo smiselni, so zapisali na Nova24tv.si. 

 

Desnica je edina povezovalna sila v državi

Kljub temu, da so novi oblastniki prejšnjo vlado in njene stranke večkrat hudo užalili in celo sprejeli najbrž nazakonit in neustaven zakon o razveljavljenu njenih “škodljivih” ukrepov, pa je desnica vseeno sprejela ponujeno roko in tako dokazala, da je edina politična sila v državi, ki je sposobna pozabiti na zamere in se povezovati – seveda ne le takrat, ko jim voda teče v grlo kot zdaj Golobu. Tako Matej Tonin kot Janez Janša sta se vabilu odzvala in napovedala, da bosta smiselne ukrepe sprejela.

Dosedanji ukrepi so bili porazni

Spomnimo, da je vlada do tega trenutka sprejela takšne ukrepe za blažitev draginje, da so se ljudje držali za glavo. Prvi “ukrep” je bil dražitev pogonskih goriv, kjer je Golob ustvaril pravi kaos, ko je prehitro izdal, da bo vlada uredbo prejšnje vlade o najvišjih cenah pogonskih derivatov razveljavila. S tem je povzročil pravi kolaps trga z gorivi, okrivil pa je trgovce. Kljub temu, da RTV Slovenija poroča, da se je pri dizelskem gorivu država začasno odpovedala prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije, to ne drži – odpovedala se je le 50-odstotnemu deležu, medtem ko potrošniki še vedno plačujejo 50 odstotkov obeh dajatev.

Prejšnji teden je vlada predstavila ukrepe na področju električne energije in določila najvišje cene za gospodinjstva in male poslovne odjemalce do 31. avgusta 2023, pri čemer je bila cena določena na skoraj dvakratniku trenutne, ki jo ponujajo energetska podjetja.

Ne bomo nasprotovali ukrepom, ki bodo dejansko pomagali ljudem

“Skrajni čas je, da vlada pripravi ukrepe, s katerimi se uravnoteženo naslovi probleme gospodarstva, kmetijstva in ljudi, ki jih imamo s to draginjo,” je ob prihodu na posvet dejal prvak SDS Janez Janša.

Po njegovih besedah je SDS vedno pripravljena podpreti vse ukrepe, ki gredo v koristi ljudi in gospodarstva, in tako bo tudi tokrat, so zapisali na siol.net.

“Mi imamo predlogov veliko, nimamo pa glasovalne večine v DZ,” je glede opozicijskih predlogov dejal Janša in dodal, da bodo predloge danes predstavili, “če bodo vladajoči pripravljeni poslušati”.

Po sestanku je Janša povedal, da je bil sestanek koristen v delu, ko so ekonomski in energetski strokovnjaki predstavili konkretne podatke o trenutni situaciji in nekatere napovedi, so zapisali na siol.net.

Golob poziv k politični enotnosti pri sprejemanju ukrepov proti draginji pa po njegovih besedah ni bil v ospredju.

“Mislim, da vsi vemo, da aktualna opozicija ravna drugače, kot je ravnal del vladajoče koalicije, ko je bil v opozicijski vlogi v preteklosti. Niti SDS in verjamem da niti NSi nikoli nista in ne bosta nasprotovali ukrepom, ki bodo v teh časih dejansko pomagali ljudem, gospodarstvu in kmetijstvu,” je dejal in dodal, da bo treba pri konkretnih ukrepih pogledati, če dejansko gredo v to smer.

Ukrepi, ki jih je danes predstavila vlada, po Janševi oceni niso bili sporni

“Je bilo pa veliko tega, kar smo slišali s strani vladnih predstavnikov, predstavljeno v obliki dilem. Gre predvsem za dileme, ali naslovit to draginjo pri davkih ali pri subvencijah. Vsi so se izogibal besedi energetski ali pa draginjski vavčer,” je še dejal.

Predsednik SDS sicer meni, da bi bila vlada lahko morda kljub poletnem času bolj aktivna pri sprejemanju ukrepov.

“Zdaj smo že krepko v drugi fazi te draginjske krize, ki se poglablja še z visoko inflacijo, neke velike naglice, pa tudi pritiskov z vaše strani, pa ni čutiti, je dejal novinarjem ob odhodu s posveta.”

Vir: siol.net in nova24tv.si

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Obeta se nam dražji kruh….

 

MR