Janša o stanju v Sloveniji! Celotna Slovenija bi morala biti kot Koroška

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci spregovoril o aktualni situaciji glede COVID-19 in drugih aktualnih temah.

“Vlada Republike Slovenije je že v začetku decembra sprejela načrt sproščanja ali zaostrovanja ukrepov glede na to, da smo že takrat bili v drugem valu in ta načrt je bil glede na razvoj situacije v začetku januarja noveliran. Ta načrt je splošno znan, večkrat je bil predstavljen, vsi ukrepi, ki jih vlada sprejema, so vnaprej predvidljivi. Tudi markerji za sproščanje ukrepov po posamičnih statističnih regijah so bili v tem času javno objavljeni, sproti so se vnašali novi podatki in glede regijske situacije praktično ni nikakršnih neznank,” je uvodoma dejal predsednik vlade.

Nadaljeval je, da se v javnosti večkrat pojavljajo dileme, glede splošnih pogojev na nacionalni ravni, ki jih je treba izpolniti zato, da se sploh preide na sproščanje v regijski ravni.

“V zadnjem času se je tak pomislek pojavljal s Koroško regijo, ki je, ko je imela na začetku drugega vala veliko število okužb sedaj bistveno boljša od slovenskega oz. nacionalnega povprečja, in bi že izpolnjevala pogoje za sproščanje ukrepov v oranžni fazi, če bi seveda celotna država izpolnila pogoje, da preidemo v oranžno fazo,” je dejal predsednik vlade.

Ob tem je opozoril vse, ki se sprašujejo, kakšni ukrepi bodo veljali v prihodnje, da spremljajo podatke in infografike “na naših spletnih straneh in z zelo malo truda se da vnaprej ugotoviti, kakšni ukrepi bodo veljali v kakšni regiji glede na trende, ki se obetajo.”

“Žal splošna epidemiološka situacija v državi ni dobra, bili bi veseli, če bi bila celotna država takšna kot Koroška glede okužb ali celo boljša in zato mora vlada vedno, ko odloča o sproščanju ali zaostrovanju ukrepov, poleg statične slike na presečni dan, ki je vedno torek v tednu, upoštevati tudi trende. Veliko vprašanj je bilo, še posebej glede na odločitve pri odpiranju šol, zakaj se, če gre samo za nekaj okužb preko meje ali do meje, ne uporablja nek kriterij tolerance. Ta kriterij se lahko uporablja v primerih, če so splošni trendi pozitivni, dobri, gredo v smer zmanjševanja okužb na nacionalni ravni kot tudi v posamičnih regijah, če pa trendi niso dobri in smo priča večanju števila okužb ali stagnaciji, potem nima smisla upoštevati neka visoka odstopanja od načrta sproščanja, ker v tem primeru bomo kmalu v kaosu, kar je zadnje, kar si vsi skupaj želimo,” je povedal predsednik vlade.

Predsednik vlade je nato opozoril, da se z naslednjim tednom dodatno omogoča varstvo otrok prve triade v šolah, vključno z organizacijo pouka na daljavo v tistih regijah, ki so še vedno črno obarvane in kjer pouk za te otroke ne more potekati v šoli.

“Ta izjema velja za vse primere, kjer sta oba starša, ali če gre za enostarševsko družino en starš, zaposlena v dejavnostih kritične infrastrukture, v vzgoji in izobraževanju, v policiji in Slovenski vojski. Te dejavnosti, ki so kritične in morajo nemoteno potekati tudi v času epidemije, lahko tečejo, in je v primerih, ko si družina ne more drugače zagotoviti varstva otrok ali pomoči pri šolanju na daljavo, to omogočeno v celi državi, tudi tam, kjer tako šolanje prve triade kot splošno otroško varstvo v vrtcih sicer ne poteka,” je povedal premier

Vlada v sredo, ko je obravnavala to situacijo, ni imela na voljo vseh elementov za dokončno odločitev o tem, ali je možno v ponedeljek hkrati izvesti tako pouk kot testiranje. Pri razrešitvi te dileme nam je pomagalo Združenje ravnateljev, ki je izvedlo anketo v teh regijah, in več kot 80% šol se je odzvalo pozitivno, v smislu, da so sposobni isti dan, torej paralelno, izvesti tako pouk kot tudi ponovno testiranje zaposlenih učiteljic in učiteljev. Na tej podlagi bo odlok danes spremenjen, tako da bo v ponedeljek možen tudi pouk prve triade ob vzporednem testiranju.

“Zavedamo se, da povsod to verjetno ne bo mogoče in tam bo ta dan potrebno izvajati pouk na daljavo. Računamo pa, da bo v veliki večini to vseeno možno. Tam, kjer se lahko organizirajo, da testiranje poteka dan prej, torej v nedeljo, bo tudi ta test veljal. Na ta način v večini države še vedno pridobimo še en šolski dan z otroci prve triade v šolah,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Preberite še:

Najpogostejša vprašanja glede testiranja v šolah!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Slovenija v skupini najnaprednejših držav
Predsednik vlade Janez Janša: Računamo, da bo poleti stanje tako normalno kot lani, jeseni pa še bolje…

 

MR