Janša o cepivih in napovedi najbolj striktnih ukrepov!

Janez Janša o cepivih in ukrepih!

Premier je na današnji tiskovni konferenci spregovoril tudi o vprašanjih, povezanih s cepljenjem, predvsem, kar se tiče vprašanj glede cepiv, ki so na razpolago in bodo na razpolago, in glede dogajanja na evropski ravni, kjer je prišlo do zapleta med Evropsko komisijo kot naročnikom cepiv in proizvajalcem cepiv AstraZeneco.

“Doslej je bilo v Slovenijo dobavljenih nekaj več kot 76,000 odmerkov cepiva, velika večina je bila uporabljenega, v zadnjem valu predvsem za drugi odmerek cepiva, pri najbolj ranljivih kategorijah. Za naslednji mesec od cepiv, ki so že odobrena, gre za BionTech Pfizer in Moderna, imamo dokončne napovedi za preko 110.000 odmerkov do konca februarja, še posebej BionTech Pfizer bo v februarju praktično iz tedna v teden povečeval število dobavljenih odmerkov, kar je dober podatek glede na nekatere drugačne, slabše informacije, ki smo jih bili deležni v preteklih tednih,” je dejal premier.

Tudi Moderna zagotavlja zanesljivo dobavo vseh teh količin. Odprta pa je količina, napovedana s strani AstraZeneca. Ta količina za Slovenijo predstavlja okoli 80.000 odmerkov in je pod vprašajem, ker danes Evropska zdravstvena agencija odloča o odobritvi. Ne bo pa sama odobritev dokončno zagotovilo glede teh dobav, zato v našem načrtu cepljenja, zaenkrat za mesec februar, 100 % računamo na dobave proizvajalcev, kjer so cepiva že odobrena in cepimo z njimi, torej Biontech Pfizer in Moderna. Vse, kar bo prišlo s strani AstraZeneca, bomo vključili dodatno.

Novo cepivo Johnson in Johnson

Po besedah predsednika vlade dobra novica prihaja tudi glede cepiv proizvajalca Johnson in Johnson, ki so v zadnji fazi testiranja in je mogoče pričakovati, da bo v naslednjih tednih Evropska zdravstvena agencija prejela tudi uradno zahtevo za presojo in odobritev teh cepiv, ki jih je Evropska komisija naročila nekaj 100 milijonov in po odobritvi bo to bistveno lahko popravilo količine v našem načrtu cepljenja.

70% precepljenost do poletja je možna!

Odgovor na vprašanje, ali lahko v Sloveniji še vedno pričakujemo, da bomo dosegli do poletja 70 % precepljenost, je da, je nadaljeval premier Janša in dodal, da tudi v primeru, če bi zgolj ti dve podjetji, ki imata že odobrena cepiva, ki ju že uporabljamo, dobavili obljubljene količine, bi se lahko temu odstotku približali.

Preberite še:

Janša o stanju v Sloveniji! Celotna Slovenija bi morala biti kot…

Vam je všeč novice? Všečkajte FB stran:

“Zelo verjetno je, da bo pri ostalih cepivih, ki so v fazi odobritve, v naslednjih tednih prišlo do odobritve in začetka dobav vsaj enega cepiva v večjih količinah, kar dodatno krepi optimizem. Žal pa je, večina teh napovedi ali pa že zagotovljenih dobav koncentrirana na drugi kvartal, se pravi na mesece od marca naprej, kar pomeni, da ne moremo realno računati, in to je slaba novica, da bo precepljenost v prvem tromesečju tega leta bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije, in zato je žal, žal potrebno v tem času še posebej skrbno upoštevati vse preventivne ukrepe, omejiti stike na minimum, pri stikih uporabljati vso priporočeno zaščito,” je dejal premier.

Potrebni so najbolj striktni ukrepi!

Zavedati se je treba, da imamo v Sloveniji razširjeno tudi angleško različico virusa, da je ta bolj kužna, se širi hitreje in da imamo uradno potrjeno pristnost tega seva že od decembra naprej, žal z zamudo.

“Po informacijah, ki jih praktično vsak dan dobivamo od kolegov iz drugih držav, bo ta angleška različica virusa povsod po Evropi v naslednjih tednih verzija, ki bo najbolj razširjena, zato so striktni ukrepi toliko bolj potrebni, na mestu je večja previdnost in žal v naslednjih tednih kakšnega bistvenega sproščanja ne moremo pričakovati. Prav tako tudi ne moremo pričakovati bistvenega izboljšanja stanja brez dodatnih ukrepov,” je poudaril predsednik vlade.

Ob tem je izpostavil primerjavo z nekaterimi evropski državami, kjer je vidno, da v Evropi skupaj z drugimi državami spremljamo drastičen in intenziven ples tega virusa v različnih obdobjih z različno intenzivnostjo.

“Trenutno je najbolj na udaru Portugalska, ki ima resno krizo, tudi druge države poročajo o hitrem širjenju angleške verzije virusa, dnevno se vrstijo napovedi o dodatnih omejitvenih ukrepih po Evropi, omejitve potovanj, zaostrovanje režimov, kar se tiče vstopanja v druge države, to je trenutna realnost in v naslednjih tednih kakšnega velikega izboljšanja v Evropi ne moremo pričakovati, lahko pa skupaj prispevamo k temu, da bo trend upadanja okužb kljub prisotnosti angleške verzije virusa takšen, da bodo krivulje šle navzdol in da zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežene in bomo primorani zaradi tega plačevati ceno epidemije v smislu kolateralne škode,” je dejal predsednik vlade.

 

Ob tem je predsednik vlade ponovno pozval k sodelovanju. Prav tako je naslovil poziv županom slovenskih občin glede tega, da na lokalni ravni naredijo potrebno, da se ukrepi spoštujejo, da se nadzira upoštevanje teh ukrepov, tudi civilna zaščita ima določene pristojnosti.

“Glede na zemljevid sproščanja, ki je regijski in bo morda v prihodnosti dodelan do nivoja občin, bo režim sproščanja in zaostrovanja odvisen tudi od tega, kako se bo lokalna skupnost organizirala za to, da bomo ta čas, ko so ukrepi dejansko potrebni, preživeli brez nekih dodatnih zaostritev,” je dejal premier.

Poziv k sodelovanju slovenskim medijem

“Vsi ukrepi se pričakujejo z negativne strani in to ne prispeva k zaustavljanju epidemije. S temi ukrepi smo vsi prizadeti, resnica pa je, da če vsi sodelujemo, se bo virus širil počasneje in ga bomo zaustavili in ukrepi enostavno ne bodo potrebni,” je dejal predsednik vlade.

Če kdaj, potem dejansko v tem času, ko vemo, da bodo prihodnji tedni izjemno zahtevni, da lahko praktično govorimo o tretjem valu zaradi angleške verzije virusa, ki je praktično povsod po Evropi in pri nas, potrebujemo sodelovanje.

“Večje bo sodelovanje, večje bo zavedanje soodgovornosti, ki jo imamo, bolj bomo lahko veljavnost ukrepov, ki jih nihče ne mara, skrajšali,” je dejal predsednik vlade.

Preberite še:

Janša o stanju v Sloveniji! Celotna Slovenija bi morala biti kot Koroška

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Predsednik vlade Janez Janša: Računamo, da bo poleti stanje tako normalno…
Najpogostejša vprašanja glede testiranja v šolah!

 

MR