Izjemni uspehi v zunanji politiki v samo 300 dneh vlade! Veliko več kot prej v 10 letih!

V 300 dneh večji napredek kot prej v 10 letih.

Desnosredinska vlada je v 300 dneh delovanja dokazala, da zmore. Na eni strani se mora spopadati z epidemijo koronavirusa, hkrati pa je celovito prenovila svojo zunanjo politiko. Zunanja politika je tako v tem času postala samozavestna, njena zavezništva so postala okrepljena po vseh državah v svetu, s katerimi si delimo vrednote in interese. Po desetih letih pa je Slovenija utrdila odnose tudi z ZDA, saj so bili le-ti bolj na trhlih tleh, saj se je Slovenija raje spogledovala z bolj nedemokratičnimi sistemi.

 

Leto 2021 ima, po prepričanju ministra Anžeta Logarja, potencial, da postane najboljše leto v drugem desetletju drugega tisočletja, medtem ko nas v drugi polovici leta čaka predsedovanje EU.

Ministrstvo za zunanje zadeve je po 300 dneh vzpostavitve nove vlade zgradila tudi zelo uspešno zunanjo politiko. V vsem tem času jim je tako uspelo zgraditi samozavest, okrepiti zavezništva z vsemi državami v svetu s katerimi si delimo vrednote in interese, poleg tega pa ji je uspelo sodelovati v triu predsedstva Sveta Evropske unije pri uveljavljanju skupnih ciljev za digitalno in zeleno prenovo Evropske unije.

Anže Logar je v lanskem letu kot minister za zunanje zadeve prehodil zelo dolgo pot na kateri je pustil svoj pečat. Leto desnosredinske vlade zaznamuje kar nekaj visokih obiskov v Sloveniji, srečanj visokih predstavnikov, potovanj v tujino ter novih možnosti poslovanja preko meja.

Na tedenski ravni smo lahko spremljali delovanje ministra za zunanje zadeve. V samem vrhunci epidemije je Logar preko videokonferenc vzpostavljal stike, predvsem z evropskimi predstavniki in voditelji. Poleti, ko se je epidemija nekoliko umirila, so temu sledili številni obiski. Logar se je v tem večkrat srečal s predstavniki višegrajske skupine – z zunanjimi ministri Slovaške, Češke, Madžarske in Poljske. Prav tako so sledila tudi druga srečanja, denimo z avstrijskim zunanjim ministrom, špansko zunanjo ministrico, portugalskim zunanjim ministrom in še bi lahko naštevali.

Obisk ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea

Obisk Mike Pompea v Sloveniji.

Po mnenju nekdanjega veleposlanika v ZDA Boža Cerarja obisk ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea predstavlja svetlo točko v slovenski diplomaciji. V preteklosti smo imeli praktično deset let v odnosih z ZDA res absurdno situacijo. Političnega dialoga med državama praktično ni bilo. Slovenija se je v preteklosti v veliki meri raje spogledovala z nedemokratičnimi sistemi, kot je Rusija. S tokratnim obiskom pa se je Slovenija potrdila kot odprta država za demokratično sodelovanje z ZDA.

Srečanje z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko

Srečanje z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko

Med delovnimi obiski je Logar med drugim obiskal predstavnike Baltskih držav, v Vilni pa se je med drugim srečal tudi z voditeljico beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, teden kasneje pa je zbolel za koronavirusom.

 

 

 

 

Zgodovinski dogovor EU, čemur je pripomoglo pismo predsednika vlade Janše k spravi

Neverjeten uspeh Janeza Janše pri iskanju kompromisa v EU.

Kazalo je, da Madžarska in Poljska ne bosta želeli sodelovati in sta želeli vložiti veto o pogojevanju sredstev z vladavino prava. Premier Janez Janša je kasneje v Bruselj poslal pismo sprave, ki ga je opozicija popolnoma skritizirala. Nasprotno od slovenske opozicije je nemška kanclerka Angela Merkel pismo sprave podprla. Kasneje, kljub pesimističnim pričakovanjem, je vrh EU dokazal, da ko gre zares, države članice EU stopijo skupaj in najdejo rešitve tudi tam, kjer se mogoče še pred sestanki ne nakazujejo. Voditelji so tako na sestanku sprejeli rekordna sredstva za okrevanje Evrope po pandemiji koronavirusa in sredstva za prihodnjih sedem let.

Obisk Logarja v ZDA

Minister za zunanje zadeve Anže Logar in sekretar ZDA za zunanje zadeve Mike Pompeo.

Na povabilo Mikea Pompea se je Logar kasneje udeležil obiska v ZDA, po mnenju poznavalcev pa mu je uspelo po štirih mesecih institucionalizirati odnose z ZDA. Oba sta poudarila tesno sodelovanje obeh držav v regionalnih forumih, med drugimi v Pobudi Tri morja ter Partnerstvu za transatlantsko energetsko sodelovanje. Minister dr. Logar je izrazil polno podporo krepitvi transatlantskega partnerstva med Evropsko unijo in ZDA, ki se v spreminjajočih globalnih razmerah kaže še bolj potrebno kot prej. Obiska se je udeležil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki se je pogovarjal o možnih investicijah in izboljšavah v krški nuklearki.

Slovensko božično drevo na trgu sv. Petra v Vatikanu in srečanje s papežem

Logar se je v nadaljevanju srečal tudi s papežem Frančiškom v Vatikanu ob predaji božičnega drevesa na trgu sv. Petra v Vatikanu.

Zunanji minister Anže Logar na avdienci pri papežu Frančišku.

Trilateralni sestanek v Trstu

Trilateralni sestanek v Trstu.

V Trstu so se srečali italijanski zunanji minister Luigi Di Maio, hrvaški zunanji minister Gordan Grlić in minister Logar.  Ministri so se strinjali, da nadaljujejo z razpravo v tristranskem formatu o skupnem sodelovanju na področju gospodarskega razvoja, povezljivosti in celovite zaščite Jadranskega morja. S tem ciljem so ministri vzpostavili mehanizem za okrepljeno sodelovanje tako na politični kot na strokovni ravni. Tristranski pogovori pa se bodo nadaljevali v sredini januarja.

Leto 2021 ima po prepričanju Logarja potencial, da postane najboljše leto v drugem desetletju drugega tisočletja. No, roko na srce, po letu 2020 je prepričan, da ne bo imel težkega dela.

“A le, če bomo vanj vstopili brez nepotrebne grenkobe, ki zastruplja vsakodnevni pogled na svet. In le, če mu bomo dali priložnost. Vsak sam lahko naredi veliko za naše skupno zdravje”.

Preberite še:

V Slovenijo prihaja novo cepivo Moderna. Pripada nam 740 tisoč odmerkov! V prvih dveh mesecih bo prišlo 26 tisoč odmerkov…

Vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

37.142 upravičencev prejelo temeljni mesečni dohodek
Zaradi lepega vremena ljudje množično v turistične kraje! Kaj pa ukrepi?

 

MR